10 motive pentru a evita cafeina

1. Cafeina este un drog

Cafeina este un drog care creeaza dependenta si contribuie la producerea unei liste lungi de afectiuni: anxietate, insomnie, boli de inima, diabet, probleme oculare, afectiuni ale sistemului digestiv si renal etc.

2. Industria cafeinei neaga efectele negative

Informatiile negative despre produsele care contin cafeina sunt ascunse cu buna stiinta de cei care lucreaza in acest domeniu. Ei, de fapt, fac tot posibilul pentru a ascunde publicului larg efectele distrugatoare ale cafeinei.

3. Alegeti sa fiti informati

Nu spunem ca toata lumea trebuie sa inceteze a mai bea cafea, ceai sau alte bauturi racoritoare, ci ca e bine sa fiti cat mai bine informati despre ce si cat e bine sa consumati zilnic.

pixabay.com
pixabay.com

4. Cafeina nu va da energie

Este un mare mit care a fost perpetuat in industria cafeinei. Stiintific nu putem masura nici o crestere a energiei datorata acestei substante. Putem masura, in schimb, nivelul stresului evidentiat de hormonii de stres, cresterea tensiunii si nimeni nu spune ca aceste efecte sunt pozitive.

5. Modalitati de crestere a energiei

Exista o multime de alte cai de crestere a energiei corpului. Zilnic aflam de noi metode care sa ne ajute sa crestem energia corpului nostru, iar unele dintre ele nu fac decat sa ne reaminteasca sa ne alimentam sanatos, sa nu facem excese de nici un fel, sa privim lumea cu alti ochi, din alta perspectiva. Incercand sa ne apropiem de natura, meditand, evitand sedentarismul, blazarea, corpul nostru se va trezi la viata si va fi mult mai fericit decat daca-l drogam zilnic.

6. Cafeina nu imbunatateste memoria si nu ajuta in procesul de invatare

De fapt, adevarul este ca se intampla exact invers. Exista studii care demonstreaza ca o cantitate normala de cafeina consumata reduce fluxul cerebral cu aproximativ 30 la suta. Aceasta presupune o cantitate scazuta de oxigen in creier care, implicit, duce la reducerea procesului de memorare si invatare.

7. Cafeina nu va face un serviciu

Cafeina se spune ca produce o stare de bine, dar acest lucru este inexact. Daca-i dam cafeina unei persoane care de obicei nu consuma asa ceva, ea nu se va simti deloc intr-o dispozitie mai buna. Se va simti neconfortabil si tensionat. In cazul consumatorilor obisnuiti cu aceasta, cafeina va parea ca induce o stare de spirit mai buna, dar cercetatorii au aratat in mod clar ca este vorba de un simplu mod de a evita depresia si oboseala ce se asociaza cu renuntarea la un drog. Este scenariul clasic in cazul drogurilor. Daca privezi un fumator de tigarile lui, el se va simti mizerabil. Dandu-i o tigara el se va simti mult mai bine. Asta nu inseamna ca tigarile ii fac bine sau ii aduc vreun beneficiu.

8. Sanatatea femeilor

Cafeina se pare ca este mult mai periculoasa pentru femei, datorita efectelor ei asupra masei osoase si riscului de fracturi. Ea are un rol hotarator in aparitia bolilor de inima, anxietatii, complicatiilor aparute la menopauza, in cadrul sindromului premenstrual, anemiei, oboselii cronice, depresiei, problemelor de fertilitate si graviditate.

9. Sanatatea copiilor

Din ce in ce mai mult copiii devin tinta industriei cafeinei prin strategia abordata de a-i atrage de mici ca pe niste viitori consumatori pe termen lung. Companiile de bauturi racoritoare si dulciuri care utilizeaza cafeina in produsele lor ignora studiile si departamentele de sanatate si se adreseaza direct copiilor punand in pericol sanatatea unei intregi generatii.

10. Ecologie: pesticide, ploi acide, distrugerea padurilor si alte urmari nedorite

Cafeaua este produsul agricol cu cea mai mare raspandire din lume. Se cultiva si trateaza mai multa cafea decat orez sau cereale. Mai mult decat fructele, legumele sau alte produse. Cafeaua este numarul unu. De fapt, este al treilea produs important dupa petrol si metale strategice. Mai mult decat automobile, otel si alte tehnologii. Adunati toate acestea impreuna si nu veti putea ajunge la nivelul productiei de cafea. De ce? Pentru ca este un drog.