6 obiceiuri de zi cu zi care ne pot îmbolnăvi

Fie ca avem treaba in bucatarie sau in curte, multi dintre noi nu stim ca suntem panditi de pericolul unor boli serioase si grave din cauza unor activitati minore de zi cu zi. Specialistii ne recomanda sa evitam sase obiceiuri banale, dar care pot deveni motive de ingrijorare pentru starea noastra de sanatate. Conform statisticilor, 65% din urgentele medicale se intampla in „casa” (accidente prin taiere sau lovire, raceli complicate, toxiinfectii alimentare, puseuri hipertensive, colici renale sau biliare, infarcturi miocardice etc). Iata lista celor mai novice sase obiceiuri de zi cu zi care ne pot imbolnavi:

1. Folosirea buretilor de curatat
Specialistii sustin ca cea mai „murdara” incapere din orice casa este… bucataria! Doctorul Phillip Tierno, directorul sectiei de microbiologie si imunologie de la Centrul Langone, din cadrul Universitatii New York, autorul cartii „Viata secreta a microbilor”, crede ca aceasta constatare are o explicatie simpla: bucataria este locul in care manuim ustensile murdare, unde transam bucati din animale si pasari, de la frigider, la tocator, tejghea si chiuveta. Si, uneori, cazuri nefericite, aceste obiecte pot fi infectate cu diversi visuri sau bacterii. Iar cel mai des obisnuim sa folosim un buret de vase pentru a face curat si chiar daca punem pe el diverse solutii lichide sau paste de curatat, el ramane imbibat cu aceste bacterii si multi alti microbi”. In mod ironic, teste stiintifice au dovedit chiar ca, cu cat este mai intens efortul de a curata obiectele murdare din bucatarie, cu atat mai mare este riscul de a imprastia microbii.
Recomandare: Folositi de fiecare data inainte de curatare, un burete nou sau cel putin „sterilizat” cu o solutie speciala sau pur si simplu cu spirt. In plus, este bine ca dupa fiecare utilizare sa va asigurati ca buretele este stors si uscat, pentru a „ucide” microorganismele care de regula traiesc si se dezvolta intr-un mediu umed. O alta varianta de a ucide microbi este „operatiunea de fierbere”, adica, o data pe saptamana, sa introduceti buretele intr-un aparat cu microunde timp de doua minute.

2. Folosirea aspiratoarelor de praf
In mod obisnuit, aspiratoarele sunt folosite pentru a curata mizeria de pe covoare si suprafete parchetate. Acest lucru inseamna ca, pe langa praf, aspira si resturi menajere. Insa, expertii avertizeaza: particulele de praf stranse in saculetul aspiratorului sunt imprastiate inapoi in aerul din incaperi si, astfel, se explica numeroasele cazuri de alergii sau crize de astm.
Recomandare: Cautati in magazine aspiratoare dotate cu un sistem eficient de filtrare (HEPA), care este capabil sa retina particulele de praf, reusind astfel sa evite contaminarea aerului pe care il respirati in locuinta.

3. Somnul pe perne si saltele neschimbate

In medie, o persoana elimina intr-o zi aproape un milion si jumatate de celule din epiderma si elimina prin transpiratie un sfert din cantitatea de apa acumulata in organism, fara niciun efort. Aceste celule moarte unde credeti ca se depoziteaza cel mai des? Pe perne si pe asternuturi. Conform statisticilor, o saltea isi dubleaza greutatea la fiecare 10 ani prin acumularea unor resturi de par uman, spori, bacterii, praf, matreata, diverse fibre si multe alte particule toxice. Si, dupa cinci ani, 10% din greutatea unei perne consta in praf si resturi de insecte – sustin expertii, care concluzioneaza sec: cam asta inhalam noi in timpul somnului.
Recomandare: Schimbati des fetele de perna, cearcefurile si incercati sa folositi materiale impermeabile. Fierbeti saptamanal lenjeria de pat la temperaturi ridicate, care sa ucida bacteriile.

4. Consumarea carnii preparate la gratar

In ultima vreme am tot auzit ca este periculos sa consumam carne preparata la gratar, in curte. Ei bine, se pare ca folosind acest mod de preparare riscam sa ne imbolnavim de cancer. Explicatia? Exista anumite molecule organice, asa-numitii hidrocarbonati aromatici policiclici care se formeaza in momentul topirii grasimii din bucatile de carne in flacarile de la carbunii din gratar si cand acestea sunt afumate.

Recomandare: Limitati utilizarea acestui gen de preparare a carnii si folositi in schimb la gatit foliile din staniol sau cuptorul cu microunde si, evident, evitati carnea grasa – sustine dr. Michael Thun, epidemiolog si vicepresedinte emerit al Societatii Americane pentru Cancer.

5. Deschiderea nepotrivita a ferestrelor

Cand afara este soare si foarte cald, multi dintre noi suntem tentati sa deschidem fereastra pentru a ne bucura de un aer proaspat si de putin curent. Se pare, insa, ca e vorba de autoamagire. Nici pe departe proaspat si sanatos, aerul de afara poapte provoca o serie de alergii din cauza prafului si a microbilor ce plutesc in atmosfera. Iar poluarea aerului dintr-o incapere mica este mult mai nociva decat cea dintr-un spatiu deschis.
Recomandare: Inchideti geamurile si porniti aparatul de aer conditionat, pentru ca acesta are un sistem de filtrare si purificare ce retine si distruge particulele daunatoare organismului uman. Conform unui studiu publicat in „The New England Journal of Medicine”, folosirea aerului conditionat poate prelungi cu cinci luni viata unui persoane.

6. Vizionarea timp indelungat a programelor TV

Sezutul in fata televizorului de dupa-amiaza si pana tarziu in noapte a devenit un sport international, la care participam, culmea, fara sa facem nicio miscare! Si acest obicei este cu atat mai daunator sanatatii noastre cu cat il asociem cu cel al obisnuintei de a rontai ceva simultan cu privitul la ecran. „Cand stati asa, in transa, privind cum se schimba imaginile, nici nu va imaginati ce schimbare de dimensiuni va provocati singuri” – avertizeaza dr Turn asupra riscului obezitatii, care poate provoca boli grave de inima si chiar cancer.
Recomandare: Inchideti televizorul, aruncati la cosul de gunoi punga de chipsuri si iesiti la o plimbare.