Alimente indicate în regimul bolnavilor cardiaci

Lactate: laptele smantanit, iaurtul preparat din lapte degresat, laptele batut, branza slaba de vaca, zerul.

Carne si peste: carnea slaba de vaca, vitel, gaina (fara piele), vanatul (caprioara, iepure), pestele alb (lin, salau, biban, stiuca, lostrita) fiert in apa, fript la gratar, rasol sau perisoare dietetice.

Oua: oul va fi permis sub forma de albus fara nicio restrictie (in spume, sufleuri, biscuiti, bezele etc), galbenusul fiert moale fiind admis doar o data, de doua ori pe saptamana.

Painea: alba sau integrala de grau sau de secara, graham, in cantitate redusa 100-200 gr, prajita sau veche de 1-2 zile (nu foarte proaspata sau calda).

Legume: legumele vor avea pondere deosebita la masa bolnavului de inima; acestea se vor consuma proaspete sau fierte in aburi (sote – in oala sub presiune), dintre care spanacul, loboda, laptucile, papadia, morcovii, ardeii, rosiile, fasolea verde, cartofii se vor oferi ca salata, soteuri, piureuri sau fierte a la grec. Se vor exclude din alimentatia bolnavului de inima legumele foarte bogate in celuloza, acestea fiind greu digerabile, ca: fasolea uscata, telina, varza de Bruxelles, ridichile, lintea, mazarea.

Supe, ciorbe, borsuri: vor fi permise numai cele de legume – limpezi, supele-creme sau cele cu carne slaba (peste), degresate, limpezi sau cu perisoare dietetice.