Alimente permise în regimul indicat bolnavilor de litiază renală urică

Regimul alimentar al bolnavilor care au pietre de natura urica va fi alcalinizant. Acesta va include proteine si grasimi (carne, oua, lapte, branzeturi) in cantitate redusa si va fi mai bogat in glucide (paste fainoase, legume si fructe). Bauturile, de asemenea, vor fi alcalinizante, si anume sucuri de fructe, lapte degresat.

Carne si peste: carne de vaca, de gaina, peste de apa dulce (stiuca, pastrav, lin, crap), toate in cantitate redusa (100g la zi si numai
fierte).

Lapte si produse lactate: lapte degresat, branza de vaci, urda, cas (nesarate).

Oua: 3-4 pe saptamana.

Paine: alba.

Fainoase: permise toate (paste fainoase, taitei de casa, gris, orez).

Legume: cele verzi, in supe, creme de legume, piureuri, fierte fara grasime.

Fructe: permise toate: crude, sub forma de compoturi, sucuri.

Dulciuri: miere, gelatine, aluaturi (fara grasime).

Grasimi: unt, uleiuri, in cantitate redusa.

Bauturi: ape alcaline 2-3 l pe zi, sucuri de fructe.

Sare: in cantitate redusa, dupa prescriptia medicului.

Vitamine: din fructe si legume permise.

Condimente: lamaie, vanilie, foi de dafin, otet, scortisoara.

Supe-creme: supe-creme de legume, de fainoase, acrite cu lamiie.