Anghinarea

De la anghinare se utilizeaza in scop medicinal frunzele. Acestea sunt mari, paroase si au culoarea alb-cenusie pe fata inferioara,
verde-albicioasa si fara peri pe cea superioara. Gustul lor amar este un element caracteristic.

In compozitia lor chimica se intalnesc acizi dicafeilchinici, polifenoli, flavonoide, principii amare acizi organici si acizi-alcoolici.

Produsul are o remarcabila actiune coleretica, stimuleaza energic secretia biliara si a colesterolului. Diureza creste, functia antitoxica a ficatului este amplificata si sustinuta, celula hepatica se regenereaza.

http://bioweb.uwlax.edu/
http://bioweb.uwlax.edu/

In consecinta produsul este indicat in disfunctiile hepatobiliare si cu deosebire in insuficienta biliara.

Din frunzele proaspete presate se obtine un suc care in doze de 25 g de 3 ori pe zi este indicat in stimularea activitatii ficatului si a rinichilor. Tot din frunze proaspete maruntite si macerate in alcool de 75 grade timp de 15 zile (100 g – 100 ml) se obtine dupa filtrare o tinctura din care se iau de 3 ori pe zi cate 20 picaturi cu jumatate de ora inainte de mese. Tratament indicat in unele forme de icter, calculi biliari sau hepatici; contribuie la eliminarea unor produsi toxici pentru ficat.

Contraindicatia majora a produsului, sub forma de ceai, o constituie afectiunile hepatobiliare in faza lor acuta.