Anthurium

Este o planta perena cu crestere in forma de tufa, de 70-80 cm inaltime, originara din padurile Columbiei (climat ecuatorial). Anthurium andreanum, decorativ prin flori, este specia din care au derivat toate varietatile existente in cultura. Se foloseste atat ca planta de ghiveci, cat si ca floare taiata, in aranjamente florale.

Frunzele sunt lucioase, cordiforme, cu petiol lung. Ca si in cazul altor specii ale familiei Araceae, din care face parte, Anthurium are caracteristice florile mici, carnoase, dispuse strans in spic cu aspect de deget, colorat alb, galbui sau rosu (spadice). Aceasta inflorescenta e protejata de o spata (frunza modificata), colorata in rosu, alb, roz. Aceasta spata seamana cu o petala si e foarte decorativa.

Anthurium
Anthurium

Este o planta iubitoare de caldura. Are nevoie obligatoriu in aer si sol de 25 grade Celsius. Nu suporta soarele direct, desi are nevoie de lumina. Traind in umbra copacilor, necesita lumina indirecta sau filtrata.

Vara are nevoie de aerisirea incaperii, fara formarea curentilor de aer, si de o mare umiditate atmosferica (pulverizare permanenta cu apa). Apa de udat trebuie sa fie la temperatura camerei. Pamantul se mentine umed, dar nu in exces. Are nevoie de sol acid, poros, hranitor (un amestec de turba rosie fibroasa, pamant de frunze, mranita si nisip).

Transplantarea se face la sfarsitul verii-toamna, cand se poate realiza si despartirea tufelor pentru inmultire. Pentru mentinerea umiditatii, baza tulpinii, radacinile care ies la suprafata se pot inveli cu muschi de turba (Sphagnum).

Daca planta se simte bine infloreste incontinuu. In timp ce o floare este pe trecute, apare alta. Hrana din sol se poate suplimenta in perioada primavara-vara cu solutii nutritive pentru plante cu flori sau pentru plante acidofile, administrate de 2 ori pe luna.