Babusca

Denumire:  BABUSCA (Rutilus rutilus carpathorossicus)

Familia: Ciprinide

Denumire populara: babusca, balaie, balac, balos, ocheana, ochenita, rosioara blana (alba), taranca, taharau, la puiet i se mai spune goghie.

Raspandire pe glob: In intreaga Europa cu exceptia Italiei si Spaniei.

Raspandire in Romania: In toate lacurile naturale si amenajate, in apele de ses si deal, in Dunare si Delta.

Caracteristici principale:

Dimensiuni:

Lungime: 15 – 20 cm (exceptioanal peste 30 cm)

Greutate: 80 – 200 g (exceptional ajunge in jurul de 500 g)

Babusca
Babusca

Aspect: Corp alungit, comprimat lateral, spate albastru-cenusiu-verzui,flancurile argintii, burta alba, ochii si inotatoarelor sunt rosii (cu exceptia dorsalei care este mai palida)

Mod de viata: Prefera in general apele cu fund usor nisipos, locurile adapostite, sau cu un curent, foarte usor, de unde se poate hranii cu ce aduce apa. Se hraneste tot timpul anului dar in special apuca momeala mai bine din primavara pana spre sfarsitul toamnei.

Se hraneste cu: larva rosie, libelule, viermusi de carne, seminte de canepa, boabe verzi de mazare, cartof, miez de paine, mamaliga, rame, insecte mici.

Durata de viata: Aproximativ 10-15 ani

Pescuitul sportiv: Este unul de finete utilizandu-se vergi usoare si lungi, plute fine, carlige de 12-18, fire subtiri de 0,14-0,16. Pescuitul cu plumb pe fundul apei necesita fire mai groase de 0,16-0,18 si lansete cu mulineta mici cu tambur fix.

Valoare gastronomica: Peste gustos. Se consuma in special prajit

Dimensiunea minima legala: 15 cm.