Balanta – Barbatul

Barbatul din zodia Balantei resimte foarte puternic slabiciunea astrilor masculini in semnul sau: caderea Soarelui si exilul lui Marte. Virilitatea sa nu este afirmata si nu se poate spune ca ar fi un Don Juan irezistibil. Nu stie sa lupte ca sa se impuna, nu stie sa fie insistent si are oroare sa forteze mana cuiva; tendinta sa cuceritoare e atenuata, amortizata de o indispozitie care ii da sentimentul ca este stanjenitor si nedorit si care il impiedica oarecum sa se faca dorit. Nu devine mai indraznet decat daca simte ca place, fara sa poata intotdeauna sa-si depaseasca indispozitia, dar nu impinge mai departe cucerirea daca i se rezista si daca nu simte ca elanul lui este impartasit. Nu are nimic dintr-un mascul care cucereste femeia luptand ca un soldat, ca sa o supuna fortei dominatoare a dorintelor sale. Este un om galant, plin de tact, care, cu floarea la butoniera, nu uzeaza decat de armele feminine ale farmecului si seductiei. Ba chiar adeseori asteapta sa i se faca avansuri.

Cu el nu are loc un razboi al sexelor. Nu stie sa retina o femeie si se lasa influentat de ea; se situeaza la nivelul ei si iubeste ca o faptura feminina care, prevenitoare, stie sa aduleze o femeie. In schimb, asteapta de la partenera lui sa-i ofere un interior placut si odihnitor, ca sa traiasca intr-o ambianta de armonie si de pace.

Acest barbat intelegator pune totul in comun cu ea: mijloace financiare, proiecte, realizari. Simte nevoia sa imparta cu ea gusturile, interesele si pasiunile, care trebuie sa fie ale unui cuplu inainte de a fi ale unuia sau ale celuilalt. Un asemenea sot este comod; e indulgent, gata sa scuze o greseala comisa, preferand sa-si sacrifice amorul propriu sau interesele personale decat sa compromita armonia caminului. In momentele de criza, este primul care face gestul conciliant, primul care deschide bratele. In schimb, are putin tendinta de a se bizui pe sotia lui ca sa-l ajute sa reuseasca: ii place sa simta ca ea se afla alaturi de el. La un asemenea barbat, reusita depinde in mare parte de influenta femeii, de masura in care ea il stimuleaza sau il pune in umbra, il disciplineaza ori il face sa se risipeasca. Chiar in afara chestiunilor de alianta, de avere sau de relatii, casnicia sa este barometrul implinirii sociale.

Tipul Balanta cu dominanta venusiana este un indragostit petrecaret, incapabil sa traiasca fara femei. Asa erau, in felul lor, craiul Henric al IV-lea, voluptuosul Boucher si elegantul duce de Morny… Barbatul Balanta cu  dominanta saturniana este in general un mare sentimental, cu sentianentul mai mult sau mai putin refulat, usor stangaci si nehotarat. Asa erau castul si inhibatul Ludovic al XlII-lea care a pus intotdeauna ratiunea de stat inaintea dragostei, melancolicul Watteau si chinuitul Nietzsche…