Balanta – Femeia

Spre deosebire de barbatul care, la cea mai neinsemnata urma saturniana, nu are constiinta fortei lui de seductie, femeia din Balanta se simte in largul ei atunci cind joaca asa-numita „carte a tandretei”, sub acoperirea unor manevre de avansuri si reticente bine dozate. Este o faptura integral feminina, care construieste cuplul identificandu-se cu partenerul ei in modul cel mai favorabil fericirii domestice. Gratie acestei identificari, se adapteaza spontan la viata conjugala, asimilandu-se cu barbatul, gustandu-si propriile calitati prin intermediul acestuia, pana ce ajunge sa simta ca face parte din el. Nu-i vine greu sa renunte la o latura din personalitatea ei pentru binele casniciei si se bucura de realizarile sotului, in marginea propriei sale vieti, fara sa aiba cel mai mic sentiment de sacrificiu. Este deci colaboratoarea visata si o partenera de viata ideala.

Femeia aceasta accepta – si chiar doreste – sa ramana in rolul de sotie, daruita total casniciei, cu conditia sa fie iubita, deoarece functia ei conjugala nu rezista la disparitia sentimentelor. Se straduieste pe cat posibil sa le intretina; sare in ajutor cu amabilitate, cu o gentilete naturala care iradiaza o bunatate surazatoare; gesturile ei au virtutea unui balsam care poate imblanzi un caracter, consola un necaz, menaja o susceptibilitate.

Ceea ce o ameninta pe aceasta femeie este primejdia de a se supune, mai mult sau mai putin masochista, vointei sotului ei prin abandonarea sau renuntarea la personalitatea proprie. Isi gaseste echilibrul in daruirea conjugala, dar tot identificandu- se cu sotul ei, vazand cu ochii lui, auzind cu urechile lui, vorbind cu gura lui… risca sa-si piarda centrul de gravitatte si sa cunoasca o sclavie afectiva. Incercarea prin care trece daca e parasita este deci redutabila pentru ea; e adevarat ca, dupa o mare deznadejde, care dureaza cat timp se simte singura, isi reia repede suflul, de indata ce se naste in ea un sentiment nou.

Cronica istorica nu ne furnizeaza exemple de femei ilustre native pure din zodia Balantei, deoarece acest tip feminin se retrage in spatele sotului ei. Zodia a dat totusi nastere unor femei ca Marion Delorme, Marchiza de Montespan, Cleo de Merode si Eleonora Duse, care au asezat iubirea regala, galanta sau ideala in centrul vietii lor.