Balanta – Psihologie

Placerea de a placea

Fericit copilul care se naste sub echilibrul perfect al bratului balantei …. spunea poetul latin Manilius. Situat in mijlocul Zodiacului, tipul Balanta se manifesta pe o claviatura psihologica ce il mentine la egala distanta intre sunetele grave si cele acute, iar masura sa este media. Daca, in plus, constelatia nu este disonanta, talerele sale interioare nu oscileaza decat in cadrul nuantei indispensabile, echilibrul facandu-l egal cu sine insusi. Este asadar un personaj care nu se prea preteaza la un portret pitoresc si mai putin la nararea unui caracter dramatic. Dar aparentele nu trebuie sa insele: „ceea ce e viu” este intotdeauna atragator, oricare i-ar fi forma, iar universul subtil – fiindca e armonios – al Balantei are aspectele sale atragatoare.

Un nervos sanguin

Daca vrem sa-i sesizam substanta prima, ne trezim in prezenta a doua temperamente opuse care se echilibreaza,
Acest tip autumnal se impartaseste vizibil din valorile specifice anotimpului sau, care semnaleaza declinul manifestarilor organice si diminuarea elanului vital. Se simte aici prezenta lui Saturn exaltat in aceasta zodie. Un temperament nervos isi face deci aparitia sub infatisarea obisnuita a unei firi delicate, fine. Corpolenta poarta pecetea acestei subtieri vitale; in fata insuficientei de muschi si de came, intreaga incarcatura a vietii le incumba nervilor. Contraponderea stabilizatoare a materiei nu amortizeaza destul socul impresiilor, astfel ca vibratiile sensibilitatii dobandesc o anume acuitate. Bratul de balanta interior nu inceteaza deci sa oscileze, ca si cum s-ar afla intr-un echilibru instabil, si acuza cea mai neinsemnata variatie, din interior ca si din exterior.

In plus, acest tip uman evadeaza din materie si exalteaza ceea ce se elibereaza din ea. Nu este fiinta realitatii concrete: instinctiv, se desprinde de gravitate si de densitatile grosolane prin rafinamentul firii sale nervoase. Are nevoie de o viata cernuta, iar epurarea materiei ii reduce realitatea la aspectele cele mai fine si mai aeriene. In fondul sau saturnian datorat temperamentului nervos ajunge in universul unei firi venusiene care face din el si un sangvin atmosferic, menit sa se implineasca, prin schimburi alcatuite din fluiditate, gratie mediului ambiant.
Conjunctia dintre daruirea tineretii (Venus) si epuizarea vietii (Saturn) face din acest tip un nervos expansiv si in acelasi timp un sangvin care si-a pierdut bogatia plastica, precum si culorile si abundenta; el este simultan un sangvin imbatranit si un nervos juvenil. Il vom vedea ezitand intre spontaneitate si meditatie, intre parasirea de sine si teama, intre chemare si retragere in fata vietii …