Balanta – Semnul casatoriei: Iubirea

Este oare nevoie sa precizam ca tema centrala a Balantei, semnul celestei Venus, este iubirea?

Trebuie sa amintim ca a saptea statie zodiacala este analoaga Casei a VII-a, lacas pamantean al casatoriei. Cele doua talere si bratul obiectului care o reprezinta ii evoca pe cei doi soti uniti in egalitate, la bine si la rau. in fapt, nativul din Balanta este inclinat spre casatorie, care e in general momentul cel mai important al destinului sau. Apelul „celuilalt” este irepresibil, pana ce il determina pe nativ sa-si gaseasca „jumatatea”. Nu se simte pe deplin el insusi decat in pereche, deoarece in unirea dintre masculin si feminin isi gaseste echilibrul. In afara de legatura aceasta si lipsit de afectiune este ca un peste fara apa care se sfarseste pe nisip…

Acest tip zodiacal e inainte de toate un sentimental; sufletul sau afectuos si iubitor se revarsa asa precum respira. Tandretea sa are mai ales proprietatea de a se revarsa in bunatate, in special sub aspectul unei anume blandeti cu care acest altruist se straduieste sa dea satisfactie celuilalt. Dar daca iubirea inseamna bunatate, ea inseamna si frumusete, deoarece sentimentele lui au imperios nevoie, ca sa infloreasca, de un cadru estetic; a iubi inseamna pentru el si a se impartasi din cultul frumusetii.

Totusi, pasiunile acestui tip nu apar intr-un absolut imperativ. El nu cunoaste nici dragostea de la prima vedere a Berbecului, nici sclavia senzuala a Taurului; si nici nu este victima magiei visurilor copilaresti ale nativilor din Rac. In fata chemarii dragostei are ezitari, deoarece atractia sa este temperata de un joc de elanuri si retinere, dorinta si teama, indrazneala si timiditate../ care pot chiar sa-i imobilizeze in inima opozitiilor. Nu se foloseste, prin urmare, de indecizie ca tipul Gemeni, care se joaca intr-un fel cu dragostea si cu sine. Fara a fi controlate ca cele ale Fecioarei, sentimentele lui sunt deci masurate; se regleaza de la sine, fara dezordine; in plus, nativul simte nevoia sa le socializeze, sa le faca sa infloreasca in cadrul convenientelor si al obiceiurilor. Mai mult ca orice alt tip, este nascut pentru casatorie.