Begonia

Una dintre cele mai iubite plante la noi in tara, si nu numai, este begonia. Din cauza raspandirii in diferite zone ale globului China, Brazilia, insulele Socotra, Assam, nu se cunoaste exact originea florii. Begonia este renumita atat pentru varietatea si bogatia florilor, cat si a frunzelor. Florile pot fi cu nuante de la alb sau galben pal pana la cel portocaliu intens, de la rozul cel mai deschis pana la rosul aprins. In timp ce unele plante stau inflorite din mai pana in octombrie, altele rezista tot timpul anului.

Familia: Begoniacee

Aspect: in functie de specie, tufe cazatoare sau arbusti, cu anumite caracteristici comune: frunzele asimetrice sunt dispuse alternativ pe tulpina, iar aceeasi inflorescenta prezinta atat flori masculine, cat si flori feminine.

Înălţime: 50-60 cm

Diametru: 40-50 cm

Perioada de inflorire: vara

Expunere: in plina lumina, dar nu in plin soare

Udare: regulata

Cultivare: dificila

Begonie
Begonie

Fie ca va doriti o planta cu frunze decorative sau una cu flori deosebite, o tufa sau un arbust, cu siguranta veti gasi irezistibila marea diversitate de forme si culori ale begoniilor, in ciuda dificultatilor ridicate de cultivarea lor!

Begonia este un gen foarte vast, cuprinzând peste o mie de specii care se împart în trei grupe principale, în funcţie de tipul de rădăcini: rizomatoase, tuberculate şi fasciculate (sau fibroase):

–      begoniile rizomatoase sunt plante permanent verzi, cultivate in special pentru calitatile decorative ale frunzelor;

–      begoniile tuberculate produc vara flori mari, viu colorate, simple sau dispuse in perechi;

–      begoniile fasciculate sunt plante permanent verzi, dintre care insa unele isi pierd iarna partial frunzele

Există totuşi câteva caracteristici comune: frunze asimetrice care cresc alternativ de-a lungul tulpinilor, flori masculine şi feminine separate, dar care cresc în aceeaşi inflorescenţă (în special, cime sau raceme apicale). Speciile rizomatoase sunt plante permanent verzi, cultivate pentru frumuseţea şi varietatea culorilor frunzelor. Varietăţile şi hibrizii begoniilor tuberculate produc vara flori mari, colorate, simple sau dispuse în perechi. Begoniile fasciculate sunt plante permanent verzi, însă unele sunt arbuşti cu poziţie verticală, iar altele sunt căzătoare.

Ingrijirea

Begoniile rizomatoase, primavara si vara, au nevoie de 15oC, expunere la lumina, dar nu directa la soare si doua udari pe saptamana, ceva mai multe daca este foarte cald. Toamna si iarna, begoniile rizomatoase se tin la loc umbros si umed, se uda moderat lasand pamantul sa se usuce intre udari, la minim 13oC si se intrerupe administrarea ingrasamantului. Iarna, planta se va transvaza intr-un amestec din trei parti turba si una de nisip grosier.

Begoniile tuberculate au nevoie de 18oC, umiditate constanta, asigurata de tava cu prundis umed, administrarea unui ingrasamant lichid cu potasiu la fiecare doua saptamani pe timpul perioadei de crestere. Se replanteaza primavara intr-un amestec pe baza de turba, caruia i se asigura drenajul cu ajutorul cioburilor ceramice de pe fundul ghiveciului, iar expunerea va fi aceeasi ca la cele rizomatoase. Pentru begoniile tuberculate se reduce, pana la suspendare, udarea, catre sfarsitul toamnei, cand frunzele incep sa se ingalbeneasca si sa cada. Se extrag tuberculii din pamant si se planteaza pe timpul iernii intr-o ladita cu turba uscata, la loc racoros si aerat, unde sa nu putrezeasca si sa nu inghete. Eventual se presara o pulbere fungicidă pentru a le proteja de infestări.

Begoniile fasciculate au nevoie de o temperatura a mediului de 15oC, de expunere la lumina, de udari saptamanale, in functie de temperatura aerului iar la sfarsitul lui februarie se recomanda taierea a o parte din ramuri, pentru a le reda vigoarea si forma regulata apoi vor fi replantate daca radacinile au ocupat tot ghiveciul. Din aprilie pana in septembrie, se administreaza un ingrasamant lichid la fiecare doua saptamani. Se indeparteaza frunzele si florile uscate imediat, pentru a nu le contamina pe cele sanatoase. Îngrijirea este mai complexă pentru begoniile cu rădăcini fasciculate: planta se expune în plină lumină, dar nu direct la soare. Creşte bine la o temperatură în jur de 15°C, dar dacă aceasta depăşeşte 20°C se aseaza planta la umbră; aerul trebuie ventilat, dar lipsit de curenţi. Planta trebuie udată o dată sau de două ori pe săptămână, sau chiar mai des dacă temperatura este mai ridicată, cu atentie sa nu fie stropita cu apă direct pe flori pentru a nu le păta. Toamna şi iarna begoniile cu rădăcini fasciculate pretind o temeperatură în jurul a 15°C, dar supravieţuiesc chiar şi la 10°C reducand udările în funcţie de temperatura mediului;

Begonia este o planta pretentioasa. necesitand in fiecare anotimp o atentie speciala.

Toamna begonia incepe sa moara, foarte important in aceasta perioada este ingrijirea bulbului. La sfarsitul lui august este bine sa se inceapa ruperea crengutelor care fac ca planta sa creasca in inaltime, astfel ea va creste frumos si se va dezvolta mai bine.

Begoniile sunt fototropice, ele au nevoie de cat mai multa lumina naturala. In aceasta perioada trebuind sa fertilizam pamantul.

Iarna se pastreaza bulbii in conditii bune pentru a avea o planta sanatoasa pentru urmatorul an. Bulbii cei mici se pastreaza cel mai bine chiar in vasul respectiv, se taie tot ce este deasupra pamantului si se muta ghiveciul intr-un loc cald, unde sa se poata usca bine. Daca bulbii mici sunt pastrati intacti, cu toata radacina lor originala si nu sunt expusi la aerul rece si uscat, vor avea mai multe sanse sa supravietuiasca pe timpul iernii. Bulbii mari se scot din pamant, se curata cu grija si se aseaza in cutii. Pentru a-i curata, este bine sa se astepte 2-3 saptamani inainte de a da jos tot pamantul care ramane pe bulbi. Daca planta a crescut mare este bine sa-i schimbam ghiveciul cu unul mai mare care sa-i ofere mai mult spatiu de crestere.

Inmultirea

Begoniile rizomatoase se inmultesc prin butasi din tulpina sau frunza. In cel din urma caz, se imparte o frunza frumoasa si sanatoasa in portiuni patrate ce se asaza cu fata inferioara orientata in jos, intr-o tavita cu nisip si turba. Butasii se vor mentine in mediu umed, la adapost de lumina prea puternica. Imediat ce apar noile plante, vor fi transferate la lumina puternica. Butaşi din tulpină sau frunză: în acest caz se imparte o frunză frumoasă şi sănătoasă în porţiuni pătrate pe care le aşezam cu faţa inferioară orientată în jos într-o tavă ce conţine nisip şi turbă în părţi egale; butaşii se vor menţine într-un mediu umed şi la adăpost de lumina prea puternică; imediat ce se ivesc noile plante, acestea vor fi transferate la lumină puternică.

Begoniile tuberculate se inmultesc prin butasi si prin divizarea tuberculilor. Butasirea se face in aprilie cand se preleveaza vlastare bazale, lungi de 7-10 cm, cu o parte din tubercul atasata si se planteaza intr-un amestec de turba si nisip in parti egale, fiind mentinute la o temperatura de 20oC, iar dupa inradacinare se transfera in ghivece diferite. Divizarea tuberculilor se face in martie-aprilie, cand tuberculii se planteaza cu partea concava orientata in sus, la 18oC, in recipiente cu turba umeda. Dupa aparitia primelor vlastare se transfera in ghivece separate, cu pamant fertil. Tuberculii cei mai mari se vor imparti in fragmente, cu cel putin un vlastar viguros. La unele specii apar bulbili la axila frunzelor. Acestia se vor preleva toamna si se vor pastra la 15oC, iar primavara vor fi plantati in mici ghivece separate intr-un strat subtire de turba, fiind mentinuti la lumina, dar nu direct la soare. Cand noile plantute ajung la 8 cm, vor fi tratate ca plantele adulte si vor inflori dupa doi ani.

Begoniile fasciculate se reproduc prin seminte si prin butasi din frunza sau tulpina. Semintele in ianuarie – februarie se distribuie uniform pe suprafata compostului dispus intr-o ladita, asigurand o temperatura de  18o– 24oC, umezeala si umbra pana la germinatie. In timpul cresterii, plantutelor li se va asigura treptat mai multa lumina, o temperatura de numai 18oC si o buna ventilatie. Butasirea begoniilor fasciculate se face primavara si vara cand se taie butasi din frunza sau tulpina lungi de 5-7 cm, li se introduce polul inferior in hormoni rizogeni si se planteaza in ghivece separate, cu pamant fertil si umed, fiind mentinuti in penumbra, la 18o-24oC.