Berbec – Profesie

Tentatia sefiei

Orientare

In general, tinarul Berbec nu isi face probleme in privinta orientarii profesionale. Isi manifesta foarte devreme preferintele, deoarece se simte chemat spre o cariera care ii atrage, fie ca i se potriveste, fie ca nu.

Se simte prea muscular ca sa nu se indrepte spre o profesie in care sa se poata cheltui si sa dea toata masura presiunii sale motrice. Temperamentul ii comanda sa aleaga o munca nesedentara si chiar o activitate care implica exercitii fizice.

Ii trebuie, in primul rind, o activitate care sa-i stimuleze nevoia de noutate, bunaoara tipul de munca polivalenta, variata sau itineranta.

Desigur, se va simti si mai in largul sau daca profesia ii va da ocazia sa infrunte vreun pericol, sa-si arate vitejia, sa faca vreo isprava, sa satisfaca senzatii tari. O meserie e frumoasa, in ochii lui, daca este o aventura in care poate sa riste.

Nu e de mirare daca wea sa se lanseze intr-o corporatie nou creata, ai carei specialisti sint inca putini la numar si ale carei debuseuri abia se intrcza-resc. Berbecii sint cei care dau navala spre profesiile de avangarda si ocupa primele locuri; in felul lor sint calauze, daca nu chiar persoane exemplare.

Ceea ce conteaza pentru astrolog nu e atit eticheta profesionala, cit rolul jucat in cadrul meseriei. Or, Berbecul simte nevoia sa joace un rol pe linia generala a animatorului, a celui care-i antreneaza pe ceilalti la actiunc, a condu-catorului, a cercetasului, a precursorului, a renovatorului, a sefului… Cu conditia sa fie considerat ca atare, isi va ocupa locul cu sentimentul (indispensabil) ca se afla in elementul sau.

Daca admitem cifra de aproape treizeci de mii de meserii recenzate oficial, este de la sine inteles ca nu poate fi vorba sa le enumeram pe toate cele care ii convin unui Berbec. Cel mult se pot schita citeva linii directoare in ordinea sectoarelor profesionale caracteristice. in acest sens ne vom inspira dintr-o categorie profesionala furnizata de testul lui Szondi: profesiile sadice. Incontestabil, Berbecul este un tip agresiv; meseria pe carc si-o alege e in general o ocazie de a-si afirma violenta interioara, de a infrunta agresiv obiectele, lucrurile, oamenii sau fenomenele vietii.

Profesii

Nevoie instinctuala: Agresivitate, nevoie de putere, virilitate activa.
Perceptie senzoriala dominanta: Sensibilitate cenestezica, sensibilitate musculara.
Obiecte instinctuale: Fier, metal, foc, masini, animale, persoane…
Mijloace profesionale: Topor, tirnacop, cazma, ciocan, dalta, cutit, forja… Locuri profesionale:
a) abator, grajd, gradina zoologica, cazarma, uzina, mina, topitorie, club de sport…
b) sali de operatie, tribunal…

Solutii…

a) Metalurgie generala, siderurgie, topitorie, mecanica, industrie, extrac-tie de minercuri, constructie de masini, folosirea motoarelor…
b) Macelarie, mezelarie, abator, ecarisaj, vinatoare, dresura, cresterea animaleior, cultura fizica…
c) Aparare nationala, armata, politie…
d) Barou, medicina veterinara, medicina dentara, infirmerie, chirurgic, sculptura…