Bibanul

Denumire: BIBANUL (Perca fluviatilis)

Familia: Percide.

Denumire populara: biban, asprisor, baboi, baboi ghebos, bosman, bubuioc, bonduras, costrus, ghiban, ghebus, zbors.

Raspandire pe glob: In toate apele europene cu exceptia portugaliei, Greciei, sudul Italiei precum si vestul peninsulei Balcanice, in Asia de nord.

Raspandire in Romania: In toate apele, incepand din zona unde traieste scobarul, pana la Marea Neagra.

Caracteristici principale:

Dimensiuni:

Lungime: 30 – 35 cm (exeptional 50 – 60 cm)

Greutate: 200 – 500 g (exceptional 2 – 5 kg)

Biban
Biban

Aspect: Corp robust, solzii marunti, asprii si bine inplantatiin tegument. Dinti marunti si ascutiti pe ambele maxilare. Bibanul prezinta tepi pe placile operculelor si pe dorsala anterioara. Pe spate are culoare verde-cenusiu ajuncand spre un verde-negricios, pe flancuri este verde cu reflexe aramii, burta fiind cenusiu alburie, sau chiar galbena. Corpul prezinta intre cinci si noua dungi verticale mai inchise ce coboara de pe spate spre burta. Inotatoarele ventrale sunt galbui, iar celelalte sunt rosii.

Mod de viata: Traieste in apele dulci ca si in cele salmastre. Prefera apele limpezi cu fundul acopreit de vegetatie, lin curgatoare, si de aceea il vom gasi mai mult in lacuri si balti, insa traieste si in rauri, Este un peste lacom si prefera hrana vie. Acesta se hraneste tot timpul anului . In general acesta sta la loc de panda radacini, copaci, picioare de pod, ochiurile din stuf etc. Cei mai mici vaneaza in bancuri intre ape, iar cei mai batrani vaneaza spre fund unde traiesc solitari.

Se hraneste cu: insecte, larve, rame, vermusi, melci, pestisori, icrele altor pesti, cam totate vietuitoarele acvatice care ii intre in gura, chiar si proprii sai pui, insa nu va speriati daca prindeti un biban stiind ca a-ti pus mamaliga in carlig.

Durata de viata: 12 – 13 ani.

Pescuitul sportiv: Se pescuieste tot anul, folosind diferite metode. Poate fi pescuit cu pluta, cu plumb pe fundul apei, cu lingurite rotative sau oscilante, cu twistere, cu wobler, iarna rezultate bune da dandineta. La pluta se foloseste nailon de 0,18-0,20, si carlige nr. 8-10. In cazul folosirii moelilor artificiale indicate ar fi dimensiunile urmatoare: lingurita rotativa cu paleta de 2-3 cm si carlig triplu de 7-9, pestisorul artificial (de culoare rosie sau portocalie) nu mai mare de 5 cm cu carlige de 7-9.

Valoare gastronomica: Carne alba, gustoasa, cu putine oase. Dificil de curatat de solzi (prin oparire, prajire). Se consuma fileuri prajite sau peste intreg saramura. Da gust bun ciorbei de peste.

Dimensiunea minima legala: 12 cm.