Cala

Originara din sudul Africii, vegeteaza in regiuni mlastinoase.

Perioada de inflorire este din decembrie pana in iunie. La sfarsitul lunii iunie, dupa perioada de inflorire, Cala se uda din ce in ce mai rar, si cat mai putin, frunzele care incep sa se ingalbeneasca se rup la 15-20 cm de la sol. Se tine neudata pana la sfarsitul lunii august, intre timp isi poate pierde frunzele in totalitate sau partial, dar fara aceasta perioada de pauza, ea nu infloreste. In aceasta perioada iunie-august ea poate fi scoasa si in aer liber, in gradina, cu conditia sa fie ferita de ploaie .

La inceputul lunii septembrie se scoate din ghiveci, se indeparteaza toate frunzele vestede si resturile de pamant, se replanteaza intr-un amestec dens format din doua parti mranita, o parte pamant de telina si nisip. Se uda treptat si pe masura ce intra in vegetatie, se uda din ce in ce mai mult. Ramane afara pana in l

Cala Zantedeschia
Cala Zantedeschia

una octombrie cand se aduce in casa, se tine in dreptul unui geam luminos, la temp de 12-15 gr C. Se uda abundent se poate lasa si apa in farfurie, se administreaza ingrasamant saptamanal.

O planta poate forma 6-10 flori intr-un sezon, dar trebuie neaparat pastrata perioada de repaus dintre iun – aug.

Cala este o floare foarte frumoasa si se foloseste adesea la confectionarea buchetului de mireasa. Este o planta sensibila la temperaturi scazute, motiv pentru care are nevoie de 18-22 grade Celsius. Are pretentii mari fata de umiditate, atat in aer, cat si in sol. Creste bine in spatii luminoase si aerisite. Perioada de repaus le este necesara plantelor mari pentru ca doar asa vor avea o mai buna inflorire. Inflorirea are loc la 3-4 luni de la reluarea vegetatiei. Cala se inmulteste prin despartirea tufei, care se poate face la sfarsitul lunii august si in tot cursul lunii septembrie, dupa ce planta a fost tinuta in repaus in lunile iulie-august.

Pentru ingrijirea cat mai corecta a calei e bine sa stim urmatoarele:

–      udatul (prin pulverizarea apei pe frunze) trebuie sa fie abundent in perioada de inflorire; udatul trebuie sa fie moderat iarna si foarte rar in perioada de repaos

–      solul trebuie afanat atunci cand este necesar

–      frunzele batrane trebuiesc indepartate

–      ingrasamantul se aplica anual.