Capricorn – Morfologie

Daca simbolul s-ar putea exprima in stare pura, ar trebui, in principiu, sa produca o fizionomie apropiata de tipul capra, cu o anume alungire a fetei in partea sa inferioara, profilul fiind convex, maxilarul inferior usor arcuit si gura in relief. Dar daca tipul acesta se observa destul de des la nativii din Capricorn caracterizati (Henric al IV-lea, Romain Rolland si, mai ales, Antoine Pinay), trebuie sa recunoastem ca el nu reprezinta decit o infima minoritate.

Aerul de familie morfologica ne vine mai degraba de la semnele saturniene. Impresia generala poarta marca temperamentului nervos, rece si uscat, cu o silueta adesea subtire sau slaba care scoate in evidenta osatura si accentueaza alungirea formelor. Fata este retractata, ridata, narile sint strinse, buzele subtiri si inchise, fruntea cutata, privirea adinca sau ingrijorata. Sa nu mergem pina intr-acolo incit sa dam nativului din Capricorn o fata ingrata pe care nu o are neaparat. Saturn are si el esteticitatea sa; ea se alcatuieste din vestibule senzoriale adapostite, ochi afundati in orbite pe care le surplombeaza fruntea si proeminente tipice, mai ales cea a nasului si a barbiei. Fata poate deci sa fie destul de decupata, destul de framintata. Drept portrete care ilustreaza destul de bine acest semn zodiacal sa le citam pe cele ale lui Carol Quintul, Mazarin, Saint-Simon, Cezanne, Utrillo, Elisabeta a II-a a Angliei.

Se intimpla ca, in loc sa semene cu saturnianul, nativul din Capricorn sa se apropie de tipul Pamint, prezentindu-se ca o faptura masiva, destul de rustica, facuta dintr-o bucata si aproape fara nuante, ca Joffre sau ca Stalin.