Cega

Denumire: CEGA (Acipenser ruthenus)

Familia: Acipenseride

Denumire populara: cega, cica, ceciuga.

Raspandire pe glob: Populeaza raurile Europei de sud-est, din bazinul Marii Negre, bazinul Marii albe si Kara, precum si raurile din Siberia. Adaptat exclusiv vietii in apa dulce.

Raspandire in Romania: In Dunare de la Braila in sus, in special in zona cuprinsa intre Turnul Severin si Varciorova. Primavara intra in cursul inferior al raurilor Olt, Prut, Siret, Mures.

Caracteristici principale:

Dimensiuni:

Lungime: 40 – 60 cm (exceptional 1, 25 m)

Greutate: 1 – 4 kg (exceptional 15 kg).

Cega
Cega

Aspect: Corp alungit, aproape cilindric, cap conic, bot ascutit, lunguet cu gura inferioara. Are mustati franjurate si coada nesimetrica. Corpul are 12-17 scuturi dorsale, 58-70 laterale si 12-18 abdominale. Pe spate este cafenie cu nuante cenusii verzui pe spate, galbuie pe burta.

Mod de viata: Se reproduce din mai pana in iunie, in locurile adanci ale Dunarii, unde este curent puternic.

Se hraneste cu: crustacei si larve de efemere (rusalii sau vertite).

Pescuitul sportiv: Sturionii cad in general foarte greu in undita insa cega este printre putini care pot fi prinsi in undita. Se pescuieste toata vara si la inceputul toamnei. Se practica pescuitul pe fundul apei cu lanseta si mulineta cu fir rezistent, cu plumb culisant plat de 40 – 50 g si carlige nr 7. Principala momeala: larvele de rusalii. Dar se pot folosi si rame serpesti sau rosii in buchet. Viermusii sunt, de asemenea, apreciati. Muscatura se transmite sub forma unor tremuraturi, intepandu-se imediat.

Valoare gastronomica: Carnea de cega este o adevarata delicatesa, fripta, prajita sau rasol.

Dimensiunea minima legala: 45 cm.