Ciubotica cucului

Ciubotica – Cucului (Primula officinalis – P. veris)

Florile galben – aurii ale acestei specii de ciubotica-cucului raspandesc o mireasma placuta si formeaza o umbrela dispusa pe o tulpina inalta de 10-20 de centimetri, care se ridica din centrul unei rozete. Aceasta varietate se mai numeste si aglica, anghelina, calce, cinci-foi, cizma-cucului, talpa-gastei, tata-caprei, tata-oii, urechita-ursului. Ea creste cu precadere pe campiile din zonele deluroase si pre-alpine.

Foarte raspandita Primula eliator, cunoscuta tot sub numele de ciubotica-cucului, dar si de aglici, agrisel sau tata-vacii, creste pe mai toate campiile, la margini de paduri si sub tufisuri se poarta pe tulpina inalta o umbrela florala de un galben deschis, ca un parfum slab. Forta ei curativa este egala in valoare cu cea a Primulei officinalis, putand fi folosita exact in acelasi fel.

ciubotica_cuculuiO alta subspecie, Primula auricula, cunoscuta sub denumirile de urechea-ursului , ciubotica -cucului, ciubotica-ursului, urechea-soarecelui, urechiuse, este o planta alpina, care se afla sub stricta octrotire a legii, neavand deci voie sa fie culeasa.

Ceaiul de ciubotica-cucului este un mijloc excelent de intarire a nervilor si de tonifiere a inimii, calmeaza migrena si durerile de cap pe baza nervoasa, are un efect iesit din comun asupra inflamatiei miocardului, a hidropiziei si a tendintei spre apoplexie. O fiertura de radacini, amestecata cu miere, da un ceai pentru rinichi care ajuta la eliminarea calculului vezical (pietrei de vezica).

Se recomanda urmatorul ceai depurativ de primavara:
50 grame de ciubotica-cucului
50 grame de mladite de soc
15 grame de frunze de urzici
15 grame de radacini de papadie.

Se foloseste 1 lingurita (cu varf) din acest amestec la ¼ de apa, plantele se oparesc si se lasa sa stea 3 minute. Se beau in timpul zilei 2 cesti, inghititura cu inghititura; ceaiul se indulceste eventual cu putina miere. (Prin mladite de soc se inteleg mugurii tineri, care tocmai rasar primavara).

Performante foarte bune in afectiunile inimii realizeaza vinul de ciubotica-cucului, pe care ni-l putem prepara singuri primavara. Se umple o sticla de 2 litri cu flori proaspete de ciubotica-cucului (umbrelele florale intregi), fara a se indesa, iar deasupra se toarna vin alb natural, curat. Florile trebuie sa fie acoperite. Sticla se lasa, astupata usor cu un dop de pluta, sa stea 14 zile in soare. In afectiunile cardiace se ia din cand in cand cate o inghititura de vin, cardiacii pot sa bea pana la 3 linguri pline pe zi.