Crizantema

Celebrele crizanteme nu au fost cultivate doar ca plante ornamentale, ci si ca… legume. Ei bine, da! Aceasta utilizare le-a fost data gratie continutului mare de vitamine si saruri minerale. Astfel, bucataria traditionala chineza foloseste frunzele si lastarii fragezi de crizantema la prepararea salatelor si la aromatizarea mancarurilor. De asemenea, petalele florilor proaspat inflorite pot orna diverse preparate.
Specifice acestui anotimp, crizantemele sunt foarte apreciate datorita multimii de combinatii de forme si culori, la care se adauga un parfum discret, cu totul specific. Rosii, roz, albe, galbene sau albe, cu floarea asemanatoare margaretelor, anemonelor sau florilor batute, ca niste pampoane de diferite marimi, crizantemele sunt ultimele flori ale toamnei.

Crizanteme
Crizanteme

Capabile sa reziste la inghet, ele infloresc pana la sfarsitul lunii noiembrie. Soiurile sensibile la temperaturi scazute sunt cultivate in ghivece, putand fi tinute si in apartament. Exista o multime de specii si varietati, dintre care amintim cateva: asa-numita margareta in trei culori, anuala, crizantemele coreene, cele originare din Insulele Canare – albe si cu mijlocul galben, ca si cele cu frunze aromatice (calomfir si arquebuse).
Speciile genului Chrysanthemum, in numar de 500, sunt apreciate pentru forma si coloritul florilor si al inflorescentelor precum si pentru mirosul discret pe care il emana .
Printre speciile perene cultivate in teren neprotejat se numara Chrysanthemum indicum si chinensis, cunoscute sub denumirea de crizanteme si tufanele .
Crizantemele cultivate pentru flori taiate sunt plante de zi scurta .
Fata de lumina sunt plante care pretind locuri luminoase. Crizantemele prefera soluri fertile cu reactie neutra sau slab acida cu un pH cuprins intre 6,2-6,5, potrivit de grele, permeabile si adanc lucrate.
Desi sunt plante care iubesc apa, totusi excesul de umezeala duce la putrezirea radacinilor lor si le mareste sensibilitatea fata de boli. Orientativ se administreaza 10-15 l apa / m2.
Din punct de vedere al caracteristicilor sunt semnalate 5 tipuri de crizanteme:
• MARGARET – cu inflorescente de 5-6 cm in diametru, flori ligulate de culoare alba, galbena, roz sau rosu inchis dispuse pe 2 randuri;
• ANEMONE – cu inflorescente de 8-9 cm in diametrul, flori ligulate de culoare alba, galbena, culoarea caiselor, roz , dispuse pe 2 randuri;
• TURNER – cu inflorescente mari albe, galbene cu nuante de roz, rosietice cu nuante cafenii, rosii stralucitoare, aurii pe partea inferioara sau roze cu aspect satinat;
• SPIDER – cu inflorescente 15 -17 cm in diametru, ligulele sunt albe, galben aurii, cu varfuri drepte sau recurbate . Se valorifica in buchet nefiind bobocite;
• POMPON – cu inflorescente mici cu ligule galben – aurii, rosii, rosu – purpurii sau galben – limonii cu varful divizat.
In timpul cresterii vegetative crizantemele pretind mai mult azot, iar aproape de inflorire pentru a grabi aparitia florilor ele manifesta pretentii fata de fertilizare cu ingrasaminte complexe in concentratie de 2- 2,5 0/00, in care se sporeste cantitatea de potasiu in dorinta de a se obtine tije cat mai rigide .