Cum se aranjează o masă festivă

– Farfuria pentru felul intai este asezata deasupra farfuriei de serviciu. Pe aceasta se pune si servetelul impaturit frumos.

– Feliile de paine sau chiflele se pun in cateva cosulete, asezate la distante egale unul de celalalt, in asa fel incat invitatii sa nu fie
nevoiti sa se intinda peste masa sau peste vecinul sau de masa ca sa-si ia o felie de paine sau sa deranjeze tot timpul pe cine rugandu-l sa-i dea si lui cosuletul cu paine.

– Furculitele se pun intotdeauna in partea stanga a farfuriei. Acestea vor fi aliniate de la stanga la dreapta in ordinea folosirii lor.
Furculitele vor fi asezate cu dintii in sus.

– De partea cealalta a farfuriei – dreapta – vor si puse cutitele, cu partea taioase spre farfurie si tot in ordinea folosirii lor. Ordinea
folosirii: cel mai indepartat tacam de la farfurie se foloseste pentru primul fel de mancare. Nu trebuie insa sa asezati alaturi mai mult de trei cutite si trei furculite. Linguritele de tort, furculitele si cutitele mici pentru baclava sau pentru fructe nu se pun pe masa, ci pe o masuta de serviciu sau pe un bufet, pentru a fi la indemana. Desigur, nu exista o regula privind numarul tacamurilor. Acesta poate varia in functie de meniul servit la masa. La mesele festive exista obiceiul sa se schimbe tacamurile dupa fiecare fel de mancare. La o masa familiala, nu este obligatoriu sa schimbati tacamurile decat daca ati servit peste.

pixabay.com
pixabay.com

Pentru o masa festiva, se folosesc de obicei patru farfurii: farfuria pentru antreuri, farfuria de supa, farfuria intinsa si farfuria de
desert. Bolurile ( castronasele ) pentru supa limpede (consome) nu se pun de la inceput pe masa. Acestea se aduc impreuna cu supiera sau, pline, pe o tava. Tacamurile pot fi puse si pe suportul destinat lor. Acesta va fi asezat la dreapta farfuriilor. Pe suport se aseaza, in dreapta, cutitul, cu partea taioasa spre farfurie, iar in stanga cutitului se pune furculita cu dintii in jos. Lingura si linguritele pentru desert vor fi asezate in fata farfuriei. In acest caz, servetelul nu se va mai pune pe farfuria de serviciu, ci direct pe masa. In fata farfuriilor, putin spre dreapta, isi gasesc locul si paharele.

La orice masa respectabila, sunt obligatorii trei tipuri de pahare: unul pentru tuica, unul pentru vin ( Atentie: paharul pentru vin rosu este mai mic decat cel pentru vin alb!) si pentru apa. Aceste pahare trebuie sa faca parte din acelasi serviciu. Decat sa faceti diverse combinatii nefericite, mai bine renuntati la mese festive. Oferiti-le doar cind sunteti siguri ca nu afisati prostul gust! Dupa folosire, paharele de tuica se vor lua de la masa. Atentie: nu va bagati degetele in ele, ci apucati-le de jos si puneti-le apoi intr-o tava. Nu veti fi nevoiti astfel sa faceti drumuri inutile cu doua pahare in mâna.