Cum servim băuturile

Daca spatiul va permite, ar fi mult mai elegant sa nu puneti pe masa paharelele pentru aperitive. Acestea pot fi baute intr-o alta incapare, iar invitatii pot sa stea pe scaune, canapele, fotolii sau chiar in picioare.

Bauturile aperitive se servesc intotdeauna inainte de masa. Paharele pot fi asezate pe o masuta (daca va permiteti, intr-o alta incapere sau intr-o sufragerie mare) sau pe o tava si fiecare invitat se poate servi singur si cu ce doreste. Ideal ar fi ca sortimentele de aperitive sa fie pe gustul tuturor (sau cel putin pe gustul celor mai multi), adica sa fie cat mai variate: gin, vodca, visinata, florio, whisky, vermut etc. Sigur, toate aceste bauturi trebuie sa fie in sticlele lor originale (exceptie, visinata care poate fi preparata acasa).

pixabay.com
pixabay.com

Sticlele stau la indemana, pe o alta tava decat cea cu pahare. Sticlele de vin si apa vor fi dispuse simetric pe masa, la indemana barbatilor. Ei sunt cei care trebuie sa serveasca bauturile. Pentru a nu pata fata de masa, sticlele se pun pe o tavita sau pe suporturi speciale.

Apa minerala se serveste, la fel ca celelalte bauturi, in sticlele lor originale.

Ar fi bine ca sticlele de vin sa nu fie puse pe masa. De ele, se va ocupa sotul gazdei sau un alt barbat care va avea grija sa umple
paharele musafirilor. La o reuniune intre doamne, acest lucru il va face gazda.

Atentie celor care au mania sa umple in permanenta paharele: Nu turnati in pahare decat dupa ce acestea s-au golit si nu le umpleti in asa fel incit persoana respectiva sa fie nevoita sa se aplece deasupra paharului si sa soarba bautura sau chiar sa renunte sa mai bea. Este o situatie penibila si puteti sa stricati buna dispozitie a musafirilor cu asemenea gesturi.