Despre palpitații

Cel mai adesea, palpitațiile sunt trecătoare și ele se traduc printr-o simplă hiperexcitabilitate a mușchiului inimii. În timpul acestor contracții premature ale mușchiului cardiac numite ”extrasistole”, bătăile inimii devin neregulate și pronunțate, care induc o stare de neliniște.

Această hiperexcitabilitate a mușchiului cardiac este în general favorizată de modul nostru de viață: stres, tutunul, anxietatea, abuzul de excitante cum sunt cafeaua, ceaiul negru, băuturile tip cola, dar și spasmofilia, insomnia sau o infecție virală.

Ce trebuie făcut mai întâi?

– Se începe prin a lua pulsul persoanei respective.

– Liniştiţi-o şi apăsaţi-o local vorbindu-i calm.

Când se cheamă ambulanța?

– În cazul când palpitaţiile survin la un bolnav cardiac sau la un bolnav care a mai prezentat crize de tahicardie severă.

– Când palpitaţiile sunt acompaniate de dureri în piept, de sufocări sau de jenă respiratorie. În acest caz există riscul unei aritmii severe. Tulburare care poate favoriza formarea de cheaguri de sânge ce pot migra spre creier sau alte organe (embolie).

– Când pulsul este foarte rapid, atingând 130 până la 200 bătăi pe minut.

Dacă pulsul neregulat rămâne inferior la 100 – 120 bătăi pe minut, nu vă neliniştiţi, dacă nu sunt şi alte simptome, pentru că extrasistolele sunt benigne în acest caz. Totuşi, se recomandă un examen cardiac.