Dieta echilibrată în alimentația copiilor

O dieta echilbrată:
• acoperă nevoile pentru creştere, dezvoltare,
• asigură funcţionarea la parametrii fiziologici ai organismului
• este adaptată la vârsta, la greutatea, la rata de creştere, la starea de sănătate şi, nu în ultimul rând, la nivelul de activitate fizică a individului,
• se realizează prin asocierea mai multor grupe de alimente, deoarece nici un aliment nu poate suplini singur toate principiile alimentare necesare organismului, cu o singură excepţie: laptele de mamă pentru sugarii mici; el poate asigura, ca singur aliment, necesarul nutritiv al sugarului până la 6 luni.

Care sunt grupele de alimente?
Pentru facilitarea alcătuirii unui meniu, alimentele au fost incluse în 5 grupe:
1.? cereale;
2. legume şi fructe;
3.? carne, peşte şi ouă;
4.? lapte şi produse lactate;
?5. altele (dulciuri şi grăsimi).

pixabay.com
pixabay.com

Alimentele dintr-o grupă conţin acelaşi tip de nutrienţi şi au o contribuţie nutritivă similară în dietă. Nutriţioniştii au stabilit cantitatea de alimente din fiecare grupă alimentară, precum şi raportul dintre diferitele grupe alimentare necesare copilului.

Cantitatea alimentelor din dieta zilnică necesară unei alimentaţii echilibrate este exprimată sub forma de număr de porţii
nutritive, având ca unitate de măsură gramele sau ceaşca (200 ml).

Informații utile
Pentru alcătuirea unui meniu echilibrat este importantă respectarea recomandărilor în ceea ce priveşte:
• numărul de porţii nutritive din fiecare grupă alimentară care trebuie adaptate la vârsta copilului (conform piramidei alimentare);
• folosirea mai multor tipuri de alimente din aceeaşi grupă în hrana zilnică;
• luarea în consideraţie a faptului că unele preparate (ex: budinci, plăcinte, pizza, paste) conţin frecvent alimente din mai multe grupe nutriţionale.

UNICEF