Digitopunctura

 1. Pentru stimularea energiei organismului, apăsăm pe tâmple, cu 3 degete, câteva minute şi apoi pe ceafă. Apăsăm apoi creştetul capului, începând de la frunte, trecând prin mijlocul capului spre creştet şi coborând la ceafă, tot cu 3 degete, cu apăsări scurte.
 2. Contra oboselii trebuie să ne odihnim iar apoi vom apăsa cu degetul mare, de 50 de ori, podul palmei şi interiorul lui.
 3. Ca să îndepărtaţi oboseala şi enervarea, faceţi 60 de apăsări în podul palmei cu degetul mare (30 la mâna stângă, 30 la mâna dreaptă).
 4. Încercaţi să vă schimbaţi dispoziţia, apăsând cu degetul mare pe pliul interior al cotului, în golul acestuia.
 5. Contra durerilor de cap se vor face apăsări circulare, cu pulpa degetului mare pe tâmple şi se va ciupi carnea dintre sprâncene timp de 30 de secunde cu arătătorul şi degetul cel mare, sau se va ciupi rădăcina nasului. Cu cealaltă mână, mai precis cu podul palmei, se va freca baza craniului.
 6. Contra durerilor de cap activăm circulaţia sângelui, frecând bine amândouă palmele şi apăsând cu degetul mare podul palmei.
 7. Contra migrenei faceţi câteva apăsări şi ciupituri pe frunte, cu degetul cel mare şi cel arătător, iar cu cealaltă mână apăsaţi osul occipital. Apăsaţi scurt cu degetul mare pe arcada ochiului şi sub sprâncene, insistând în golul adânciturii nasului (între ochi). Faceţi presiuni apăsând circular pe ambele tâmple, cu degetul mare şi apoi masaţi cu pumnul semistrâns tâmplele. Presaţi calota craniană apăsând cu degetele, începând deasupra cefei şi până în creştet, apoi coborâţi până aproape de urechi.
 8. Contra insomniei se va masa pulpa degetului mare de la mâna dreaptă, coborând din vârful degetului până la baza lui, repetând operaţia de câteva ori.
 9. Contra tusei se vor lua ceaiurile şi siropurile de rigoare şi se va masa gâtul, apăsând uşor cu vârful degetelor, în câteva rânduri alunecând de la bărbie spre gât până la “mărul lui Adam”.
 10. Contra strănutului repetat, se va apăsa punctul lateral interior al pliului cotului.
 11. Pentru ochi facem apăsări cu 3 degete pe sprâncene şi apoi cu pulpele degetelor pe arcade (de 3 ori), apoi pe partea inferioară a arcadelor tot de 3 ori, timp de 10 secunde.
 12. Pentru descongestionarea nasului roşu, frecăm urechile.
 13. Pentru ten facem presiuni scurte pe tâmple, pe frunte, pe arcade şi între ochi.
 14. Pentru revitalizarea glandei tiroidiene presăm cu degetul mare de o parte şi de alta a arterelor gâtului.