E-uri care sunt utile

Aditivii alimentari, sau E-urile, se gasesc în majoritatea produselor alimentare. Din cei peste 315 aditivi alimentari utilizati, aproape 20 sunt “buni”. Care sunt aceia?
Aditivii sunt substante care nu sunt ingrediente, se folosesc în cantitati foarte mici si au valori nutritive foarte scazute. Sunt conservanti, antioxidanti, coloranti, dau gust placut. Aditivii care au fost aprobati de Uniunea Europeana au primit litera E si un numar de la 1 la 500. Atunci când cumperi dulciuri pentru copii sau tot felul de produse instant, ar fi bine sa te uiti si pe lista ingredientelor, pentru ca unii aditivi sunt chiar foarte periculosi. E-uri care nu sunt toxice
 E 160 – licopenul (colorant rosu-galben) este un caroten natural obtinut din tomate. Poate reduce riscul aparitiei cancerului.
E 162 – este “rosu de sfecla” , un colorant natural extras din sfecla rosie si se gaseste în sucuri, lichioruri, prajituri, bomboane, snacks-uri.
E 300 este vitamina C sau acidul ascorbic. Este un aditiv ce ajuta la mentinerea culorii rosii a carnii si la conservarea gustului ei.
E 306 este vitamina E si se gaseste în lapte, carne, ulei vegetal.
E 101, sau vitamina B12, este un colorant natural obtinut din germeni de grâu, ficat, drojdii. El ajuta la mentinerea metabolismului glucidelor, grasimilor si proteinelor ce repara tesuturile organismului.
E 100 (curcumina) – acest colorant galben natural este hepatoprotector, favorizând secretia biliara. El ajuta la mentinerea glicemiei diabeticilor si are un un efect anticancerigen. Îl gasim în margarina, gemuri, jeleuri, cârnati, supe, fulgi de cartofi, în general in alimente de culoare galbena.
E 322 – este lecitina din ciocolata.
E 140, sau clorofila, se gaseste în pasta de dinti, dulciuri colorate sau în apa de gura si combate halena (respiratie neplacut mirositoare).
Retineti faptul ca produsele care contin aditivi naturali, care nu sunt daunatori, sunt putin mai scumpe.