Efectele negative ale aditivilor alimentari

Aditivii alimentari (cunoscuți în limbaj uzual și ca E-uri) reprezintă orice substanță naturală sau chimică care nu este consumată ca aliment în sine și nu este folosită ca ingredient constituent al unui aliment, care are sau nu valoare nutritivă și care se adaugă intenționat, cu un scop tehnologic (incluzând modificări organoleptice) în timpul producerii, procesării, preparării, tratării, împachetării, ambalării, transportului, stocării, sau în timpul altei modificări aplicate unui aliment, devenind un component sau afectând într-un fel sau altul caracteristicile alimentelor.

Unii aditivi alimentari sunt extrem de nocivi pentru organismul uman, în special în cazul în care sunt consumați regulat (împreună cu diverse alimente procesate):

– E102 (tartrazina) – provoacă astm bronșic la copii;

– E110 (sunset yellow) – provoacă urticarie, rinită și, de asemenea, tumori renale sau degradări cromozomiale;

– E122 (azorubina) – are culoare roșie și este obținut din gudron de huilă; provoacă alergii și cancer;

– E 124 (roșu ponceau) – este cancerigen și este responsabil pentru declanșarea atât a unor alergii, cât și a astmului bronșic;

– E 127 (eritrozina) – induce fotosensibilitate, provoacă hipertiroidie și, de asemenea, determină instalarea cancerului tiroidian. În plus, distruge vitamina B12;

– E 129 (roșu allura) – declanșează apariția cancerului cutanat, prin expunerea la soare;

– E 131 (albastru patent) – este cancerigen;

– E132 (indigotina) – provoacă hipertensiune arterială, eczeme, reacții alergice, tulburări digestive;

– E 133 (albastru strălucitor) – declanșează tulburări de comportament;

– E 142 (verde S) – este cancerigen;

– E 151 (negru strălucitor) – este derivat din huilă și este cancerigen;

– E 155 (maro HT) – este gudron de huilă și se găsește în ciocolată; determin unele reacții la astmatici și alergici;

– E 211 (benzoat de sodiu) – este cancerigen, provoacă urticarie și este dăunător în astmul bronșic;

– E 212 (benzoat de potasiu) – este cancerigen, provoacă urticarie și este dăunător în astmul bronșic;

– E 223 (metabisulfit de sodiu) – responsabil pentru declanșarea astmului bronșic; distruge vitaminele B1-B12;

– E 224 (metabisulfit de potasiu) – responsabil pentru declanșarea astmului bronșic; distruge vitaminele B1-B12;

– E 220 (dioxid de sulf) – este extras din huilă, provoacă astm bronșic, eczeme; distruge vitaminele B1-B12.