Fluorul

Constituent esențial al scheletului și al smalțului dinților, fluorul și-a dovedit eficacitatea în prevenirea cariilor. S-a dovedit că adulții care, în copilărie, au beneficiat de un aport suficient de fluor, la vârsta adultă aveau de 8 ori mai puțin dinți stricați, față de cei care nu au beneficiat de un aport corespunzător de fluor.

Fluorul are o triplă acțiune:

– fortifică și întărește smalțul;

– combate placa dentară, unde se multiplică bacteriile care atacă dinții;

– este în măsură să cicatrizeze începutul cariei.

Pentru a-și putea exercita rolul, acest oligoelement trebuie să fie absorbit în cantitate suficientă încă din copilărie. În multe regiuni nu există niciun risc de carență – principala sursă naturală de fluor este apa de băut; multe izvoare subterane conțin o cantitate suficientă (conținutul optim fiind de 1 mg/l). Cu toate că nu eeste cazul, mulți medici și dentiști sunt astăzi partizanii unui supliment de fluor la femeile gravide, începând din luna a treia de sarcină, când începe formarea mugurilor dentari. Alții recomandă fluorul de la naștere până la vârsta de 12 ani. Forma de administrare cea mai simplă este comprimatul, care poate fi dizolvat în biberon sau supt la vârstă mai mare și care prezintă avantajul că permite o dozare precisă în funcție de vârstă și greutate corporală.

Dar comprimatele nu sunt suficiente. Ele ajută copiii să aibă dinți sănătoși, dar fluorul are și o acțiune locală importantă – la contactul cu acesta smalțul devine mai rezistent. Pe de altă parte, fluorulf acilitează eliminarea plăcii dentare, responsabile de apariția cariilor.

Exsită astăzi multe sortimente de paste de dinți fluorurate mai mult sau mai puțin concentrate. Pentru a obține efectul dorit, trebuie respectate anumite reguli:

– periajul dinților să se facă de cel puțin 2 ori pe zi, timp de 5 minute (pentru a lăsa fluorul să acționeze)

– utilizați o periuță cu părul suficient de suplu pentru a putea intra peste tot în cavitatea bucală, până la ultimele măsele

– periați dinții plecând mereu dinspre gingie, fără a uita părțile ascunse

– apele de gură fluorurate completează eficacitatea pastei de dinți, cu condiția de a fi folosite în fiecare zi și să fie ținute în gură cel puțin 2 minute

– de asemenea, dentistul poate prescrie geluri mai concentrate, care se aplică o dată sau de două ori pe an, pentru a îmbunătăți protecția dinților.

Atenție la excese.

Fluorul în exces în sânge este toxic. El poate provoca apariția unor pete brune pe dinții ce vor apărea și, de asemenea, poate provoca adevărate probleme osoase. Dacă se respectă doza prescrisă (0,25-1 mg/zi) riscul este zero. Înainte de administrarea comprimatelor cu fluor trebuie să vă asigurați că apa de robinet nu este deja destul de bogată în fluor. Atenție la ceai – este bogat în fluor!