Gemeni – Psihologie

Adevarurile lui Arlechino

Superficialitate si vastitate

Ne putem face o impresie generala despre nativul din Gemeni daca tinem seama de cele doua proprietati caracterologice dominante: primaritatea si amploarea cimpului constiintei.

Primaritatea desemneaza dispozitia nativului pentru impresiile mobile si fugitive: impresiile primite produc imediat un efect maxim, dar fara sa lase vreo urma, astfel incit evenimentele nu au nici o repercursiune de durata.

In amploarea cimpului constiintei, atentia nativului se etaleaza, se destinde in multiplicitatea reprezentarilor, mentinind intr-un vast cimp luminos un joc mobil de impresii; dispozitia aceasta confera o anume tendinta spre distractie, spre hoinareala, spre nehotarire.

Aceste doua proprietati se conjuga iar accentul cade pe mobilitatea impresiilor – trasatura dominanta la Gemeni , astfel ca prima produce adesea un efect asemanator cu a doua. Otto Gross, care a definit notiunea de primaritate, il numeste chiar pe primar un „superficial-vast”. Prin asta intelege acea amploare virtuala pe care o mare mobilitate o confera constiintei, deoarece nu proiecteaza in fiecare clipa decit un fascicol ingust de atentie asupra lucrurilor, fara sa insiste asupra sesizarii acestor lucruri insesi, de unde si ecoul slab al impresiei. Dar noi sintem de parere ca, pentru nativul din Gemeni, fascicolul atentiei matura o suprafata mai vasta de reprezentari.

Emmanuel Mounier a prezentat „atmosfera generala” a acestui semn zodiacal intr-un portret surprinzator al „superficialului-vast”:
„… Tip esentialmente labil, a carui experienta e supla, dar fragila. Primarul, intr-adevar, se manifesta printr-o intelegere prompta si o utilizare instantanee a impresiilor produse de aspecte exterioare. Acestea dispar la fel de repede pe cit au aparut. Emotiile sint puternice si scurte. Dupa un acces de furie, primarul se linisteste imediat si nu se mai gindeste la motivul miniei lui. Se consoleaza relativ repede dupa o incercare sau un doliu, reluindu-si curind treburile si distractiile. In tot ce face, are o mare aptitudine pentru uitare. Este irascibil, dar supararea lui se degradeaza usor in injurii, care apoi se sting. Primaritatea tinde asadar sa atomizeze durata constientizata (…). Nevoia de unitate este inabusita de nevoia de actualitate. Inconstant in simpatiile sale, se inflacareaza brusc pentru o prietenie si o abandoneaza la fel de repede, renegind dupa aceea sentimentele pe care le manifestase cu mare infocare. Este un mare infidel. Nu e interesat decit de impresii noi si de prieteni noi, nu acorda duratei alta valoare decit cea de constringere si amortizare. Daca, in general, este oricind gata sa rosteasca si sa pretinda juraminte ori promisiuni, aceasta se intimpla pentru ca simte cit e de fragil pe dinauntru si ii judeca pe ceilalti cu aceeasi masura. Dar promptitudinea instantanee a angajamentelor sale nu este si o garantie pentru durata lor. Docil fata de mode, lacom de idei noi, usor de convins si de pacalit. Fie ca e vorba de instalarea propriei sale case, de etalarea cunostintelor sale sau de cercul de relatii mondene, simte nevoia sa vada si sa incerce mereu altceva. Isi schimba la fel de usor profesia, specialitatea sau marota. Acest ansamblu de trasaturi il face sa fie usuratic, nepasator, instabil.”

In actiune, nevoia de rezultate imediate depaseste intotdeauna ideea rezultatelor in timp. Are arta de a face fata imediat si cu brio solicitarilor sau neprevazutului actiunii. Nu-si bate capul sa asigure concordanta intre principii (daca are), cuvinte si acte, fiind de fiecare data omul solutiei imediate si eficiente, oricare ar fi mijlocul folosit; dar nu e totdeauna sincer si nu intotdeauna se poate stapini in fata avantajelor imediate pe care i le-ar aduce minciuna, fiindca nerabdarea lui este mare, in special fata de cerintele mobilitatii sale afective.
Mobilitate si rapiditate

Faptul ca Gemenii sint semnul cel mai mobil din Zodiac nu ar trebui sa ne surprinda, de vreme ce provine din combinarea cuaternarului celui mai miscator (Aerul) si a ternarului schimbator (Mobil-Mutabil).Am vazut mobilitatea aceasta exprimata de primaritatea accentuala a tipului; dar si de morfologia sa: ca si Mercur, este usor, doar cu virful piciorului inaripat asezat pe pamint; e usor ca un fulg si pluteste in aer (ceea ce-l aseamana cu „leptozomul” lui Kretschmer, considerat ca un rapid). Nativul are intr-adevar o dispozitie de calator si nu se simte sigur decit in mobilitate; ii place mai presus de orice miscarea, schimbarea si mereu nu are astimpar, acest lucru poate merge pina la mania de a-si schimba locul, a ratacitorilor. Pentru el, mai mult decit pentru oricare altul, viata inseamna miscare. Cunoaste un soi de fervoare a dezradacinarii si o forma de virtute a desprinderii: „Cit valoram noi, o data ajunsi imobili?” lata intrebarea pe care si-o pune, fiindca forma lui de viata este prea putin legata de loc, de fiinte si de lucruri.

Mobilitatea este in mod firesc insotita de rapiditatea ritmului, privilegiu pe care Gemenii il impart cu Berbecul. Timpii de reactie sint diminuati, ceea ce permite un numar mai mare de gesturi la un moment dat. Gindirea lui se apleaca nemaipomenit de repede asupra a tot ce-l inconjoara si sare de la un obiect la altul. Aceasta repeziciune psihomotorie deriva din nevoia interioara de schimbare, ca urmare a unei atentii care se epuizeaza foarte repede asupra fiecarui obiect. Dar repeziciunea nu se limiteaza la o accelerare a pasilor si gesturilor; ea presupune, in actiune, solutii abile pentru scurtarea demersurilor printr-un efort inteligent. Sigaud si Corman au considerat aspectul psihologic al vitezei de reactie legat morfologic de masa corpului, fata de care aceasta viteza ar fi oarecum invers proportionala. Ei au descris un tip rapid caracterizat prin forme corporale gracile, o inteligenta si o sensibilitate vii, o fire curioasa de orice, dar repede obosita de monotonie, adaptindu-se usor la pluralitatea sarcinilor, dar instabila… un tip care coincide, se inrudeste foarte mult cu vechiul tip Mercur.