Grupa alimentară ”Carne, pește, ouă” în alimentația copiilor

GRUPA ALIMENTARĂ CARNE, PEŞTE, OUĂ
• această grupă conţine alimente de origine animală şi include carnea de vacă, pasăre, curcan, porc şi peşte;
• alimentele din această grupă aduc în dietă următorii nutrienţi principali: proteine, fier, vitaminele B şi E, zinc şi magneziu;
• substanţele nutritive sunt într-o concentraţie mai mare în ţesutul slab din carne;
• produsele de origine animală sunt surse importante de proteine, vitamine, fier şi folaţi;
• carnea şi oul sunt bogate şi în zinc;
• carnea, şi în special ficatul, aduc în economia organismului fier legat de hem care previne anemia;
• peştele este o sursă importantă de proteine de calitate superioară; atât peştii de apă dulce, cât şi cei de apă sărată sunt surse bogate de acizi graşi esenţiali, importanţi în dezvoltarea sistemului nervos al copilului;
• ouăle sunt o sursă de aminoacizi esenţiali importanţi pentru creştere şi dezvoltare în copilărie;
• deoarece proteina din ou are un potenţial alergic, se recomandă ca oul să fie introdus în alimentaţia complementară a sugarilor după vârsta de 7 luni.

carne_ou
pixabay.com

Informații utile:
• În cazul consumului de ouă şi carne de pasăre trebuie acordată mare atenţie riscului ca acestea să fie contaminate şi cu virusul gripei aviare. Pentru a preveni orice pericol pentru sănătate oul trebuie fiert foarte tare (10 minute), iar carnea de pasăre trebuie fiartă sau friptă până când nu mai are părţi roz. Vasele şi ustensilele de bucătărie folosite pentru tranşarea cărnii de pasăre trebuie bine spălate înainte ca ele să vină în contact cu alte alimente.
• Folosirea peştelui implică de asemenea o atenţie sporită deoarece poate să provină din apă contaminată, iar peştele proaspăt trebuie preparat la scurt timp după ce a fost prins.