Grupa alimentară ”Lapte și produse lactate” în alimentația copiilor

GRUPA ALIMENTARĂ LAPTE ŞI PRODUSE LACTATE
• în această grupă sunt incluse: laptele (nemodificat şi cel degresat), iaurtul, toate tipurile de brânză, budincile pe bază de lapte;
• laptele de vacă are un conţinut crescut de nutrienţi, ceea ce îl face un aliment important în alimentaţia copilului atunci când este oferit la vârsta şi sub formele adecvate;
• laptele de vacă nemodificat poate fi introdus progresiv de la 12 luni în completarea laptelui de mamă, în situaţia în care laptele de mamă este insuficient sau sugarul este înţărcat şi nu sunt disponibile formule de lapte pentru sugari;
• în prepararea laptelui din lapte praf integral trebuie să se respecte condiţiile de diluţie pentru a evita tulburările legate de concentraţii crescute sau scăzute;
• laptele de vacă poate fi folosit în cantităţi mici (1-2 linguri) la piureuri introduse în alimentaţia complementară începând de la 6 luni; se preferă totuşi folosirea laptelui de mamă sau a laptelui formulă;
• laptele de vacă trebuie fiert sau pasteurizat pentru a evita contaminarea microbiană;
• la copilul de peste 12 luni este recomandat să se evite un consum excesiv de lapte de vacă deoarece împiedică hrănirea cu alte alimente şi implicit aportul de micronutrienţi şi predispune la anemie, din cauza concentraţiei scăzute în fier a laptelui de vacă;

pixabay.com
pixabay.com

• nu se recomandă oferirea de lapte degresat copilului până la vârsta de 2 ani deoarece în aceste cazuri creşte proporţia de proteine care induc efecte secundare nedorite;
• laptele fermentat este o sursă de calciu, proteine, fosfor, riboflavină;
• brânza este un produs de lapte fermentat, o sursă de calciu, sodiu, vitamina A şi, în cantităţi reduse, de vitamina B;
• produsele de lapte fermentat au efecte favorabile suplimentare asupra sănătăţii copilului, precum creşterea absorbţiei fierului, prevenirea alergiilor, a altor afecţiuni gastrointestinale prin efecte antibacteriene, imunologice, hipocolesterolemiante.

Informații utile:
• preparatele din lapte vacă: iaurt, chefir, brânză de vaci pot fi introduse în alimentaţia sugarului de la vârsta de 7 luni, în cantităţi mici;
• laptele de vacă poate determina sângerări digestive dacă se administrează sugarului, înainte de vârsta de 12 luni;
• după vârsta de 24 luni se recomandă folosirea laptelui degresat.