Hipogalactia

Hipogalactia poate apărea din primele săptămani de lactaţie şi este destul de frecventă la primipare, la femeile care nu respectă concediul legal ante şi post natal, la intelectuale, în alimentaţia insuficientă a mamelor. Depistarea precoce a hipogalactiei materne se face prin inspecţie, palparea glandei mamare, termometrizarea submamară, proba suptului de 24-48 ore, cercetarea deglutiţiei nou-născutului ( 10-15 deglutiţii per minut ), proba storsului glandei mamare ( aproximativ 100 mililitri în trei minute), cantărirea zilnică sau săptămanală a copilului. Stimularea secreţiei lactate în cursul hipogalactiei precoce se face cu mijloace fizice şi medicamentoase (raze ultraviolete, ultrasunete, diatermie, ocitocin, extracte placentare, vitamine). Cele mai eficace stimulente răman suptul, storsul, evacuarea totală a laptelui din glandele mamare şi sa nu uităm de psihoterapie.

Tratarea hipogalactiei:
– caşcaval
– nuci
– smântână.
– ceai de coacăză.
– aplicaţii dese la sân a copilului (nu mai puţin de 10 ori pe zi)
– hormoni (prolactina 1 mililitru de două ori pe zi, şase zile, mamofizina 1 mililitru de de două ori pe zi tot şase zile )
– apilac ( un comprimat de trei ori pe zi, sublingual, 13 zile)
– vitamine liposolubile A, D, E, K sau utilizarea pe larg a produselor care le conţin, şi anume: leuştean, mărar, salată, ceapă verde, ficat, ulei de floarea soarelui, ulei de in, ulei de soia, carne de vită, păstăioasele, legume, gălbenuş de ou, unt, frişcă, ficat de peşte, morcov, caise, vişine.
La capitolul indicaţii practice e de menţionat:
– debitul, imediat după naştere cat mai des posibil se pune la san.
– durata suptului, 80% din cantitatea sugarului le primeşte în primele cinci minute; alăptatul durează cat doreşte mama şi copilul, în medie zece–cincisprezece minute.
– frecvenţa, se alăptează după cerere, dar nu mai rar de opt ori pentru copii sub şase luni. Nou-născuţii nu trebuie să stea noaptea mai mult de patru ore fără lapte.

Stimularea lactaţiei se mai poate realiza prin:
1. Linişte
2. Relaxare
3. Somn
4. Lichide din abundenţă în alimentaţia mamei
5. Supturi frecvente
6. Extragerea laptelui dacă mama nu alăptează regulat.