Leurda

Leurda (Allium ursinum)

Fiecare primavara aduce sperante in soare si caldura. Ne simtim iarasi veseli si plini de avant, ne bucuram de prima inverzire a naturii si de voiosia lumii pasarilor cu intreaga fiinta, ca de un autentic dar de la Creator. In fata acestei noi splendori verzi, ar trebui sa pasim spre o noua cura de primavara, o curatire si depuratie a organismului care duc la improspatare si inviorare igienica demne de luat in seama. Mai ales leurda, numita si ai-ciorasc, ai-de-padure, ai-salbatic, aiuti, aliu, aliu-de-iunie, leoarda sau leorda, face parte dintre acesti vestitori ai primaverii. Frunzele, de un verde proaspat, lanceolate, lucioase, asemanatoare celor ale lacramioarei, ies dintr-un bulb lunguiet care este inconjurat de membrane albe, transparente. Tulpina neteda, de un verde deschis, impreuna cu potirul alb ajung la o inaltime de 30 de centimetri. Leurda creste numai in campii bogate in humus si umede, sub tufisuri, in paduri de foioase si alpine. I se simte puternicul miros de usturoi chiar inainte de a zari planta. El i-a si adus in popor numele de „ai” – salbatic, de padure – insemnand usturoi; acest miros exclude fara nici o indoiala orice confuzie cu frunzele lacramioarei sau cu otravitoarea brandusa de toamna. La inceputul primaverii, multe zavoaie sunt acoperite cu frunze proaspete, verzi ale leurdei. Ele rasar din pamant in aprilie sau mai, uneori chiar mai devreme. Florile devin insa vizibile abia pe la mijlocul lui mai sau iunie. Puternice forte vindecatoare zac in ea si se spune ca si ursii o cauta cand ies din hibernare, pentru a-si curata stomacul, intestinele si sangele. Leurda contine in esenta proprietatile usturoiului nostru, numai ca are o putere curativa mult mai mare. Este, de aceea, deosebit de indicata in curele depurative de primavara si ajuta la vindecarea bolilor cronice de piele.

leurdaIntrucat frunzele isi pierd fortele lecuitoare in stare uscata, in cura de curatire si depuratie de primavara ele se folosesc proaspete. Se pun, taiate marunt, pe painea cu unt; tocate fin, in loc de alt condiment (nefierte) in supa zilnica, pe cartofi, in perisoare, chiftele sau in alte mancaruri al caror gust este imbunatatit altminteri de patrunjel. Frunzele pot fi preparate si ca piure sau salata. Intrucat folosite in cantitati mari au un gust intepator, ar trebui amestecate in piure cu frunze de urzici.

Frunzele tinere se aduna in aprile sau mai, deci inainte de inflorire, iar bulbii la sfarsitul verii si toamna. Bulbii de leurda pot fi folositi la fel ca si usturoiul. Este indicat ca persoanele cu stomac sensibil sa toarne lapte cald peste frunzele si bulbii taiati marunt, sa lase totul sa stea 2-3 ore, apoi sa bea acest lichid, inghititura cu inghititura.

Pentru a avea pe tot parcursul anului leurda in casa si a beneficia de puterea ei tamaduitoare, se prepara tinctura de leurda. Din aceasta tinctura se iau zilnic 10-12 picaturi in putina apa. Aceste picaturi ajuta la o memorie excelenta, previn arteroscleroza si alunga multe alte afectiuni si indipozitii.

Leura are un efect foarte favorabil asupra aparatului digestiv. Se recomanda atat la diaree acuta si cronica, chiar daca aceasta este insotita de balonari si colici, cat si la constipatie, daca aceasta se bazeaza pe spasme interne sau de lenevirea intestinelor. Viermii intestinali, chiar si limbricii, mor la catva timp dupa folosirea leurdei. O data cu imbunatatirea activitatii intestinale dispar si acele indispozitii care apar adesea la oameni varstnici sau la gurmanzi din cauza intestinelor lenese, inactive sau prea pline, insomnia, tulburarile cardiace provocate de stomac, indispozitiile provenite din arteroscleroza sau hipertensiune artificiala – ca vertijul (ameteala), senzatia de apasare (la cap), de neliniste si depresiunile – vor ceda. Suprapresiunea scate treptat. Vinul de leurda este un preparat minunat pentru toti batranii cu vesnice secretii pulmonare abundente si greutati in respiratie legate de acestea. Chiar in cazurile de tuse rebela indelungata se scapa de flegma si de insuficienta respiratorie provocata de ea. Acest leac este indicat in tuberculoza pulmonara si hidropizie, de care sufera deseori cei batrani. Frunzele folosite in stare proaspata curata rinichii si vezica, favorizand urinarea. Ranile care se vindeca greu, unse cu suc proaspat de leurda, se vor inchide rapid. Chiar si starea bolnavilor cardiovasculari se amelioreaza.

Moduri de folosire:

-sub forma de condiment: frunzele proaspete de leurda se maruntesc ca patrunjelul sau ceapa si se presara pe paine, in supe, sosuri, salate si mancaruri de carne.

tinctura de leurda: frunzele sau bulbii taiati marunt se introduc intr-o sticla pana la gat fara a se indesa, se toarna desupra rachiu de secara sau orice alt rachiu de 38-40% facut in casa si se lasa 14 zile in soare sau in apropierea masinii de gatit. Se iau de 4 ori pe zi cate 10-15 picaturi in putina apa.

vin de leurda: se ia 1 pumn de frunze taiate marunt, se lasa sa dea cateva clocote in ¼ litru de vin alb, se indulceste dupa gust cu miere sau sirop si se bea din acest vin peste zi, incet, inghititura cu inghititura.