Mihaltul

Denumire: MIHALT (Lota lota)

Familia: Gadidae.

Denumire populara: mihalt.

Raspandire pe glob: Se intalneste in toata Europa, din N pana in Italia.

Raspandire in Romania: In toate apele curgatoare, in special in Mures, Olt, Somes, Crisuri, Bega, Timis, Jiu, Cerna, Prut, Siret. Se gaseste si in Dunare, in Delta si lacurile de revarsare. Prefera zonele cu ape mai mici.

Caracteristici principale:

Dimensiuni:

Lungime: 35-45 cm (exceptional 1m)

Greutate: 0,5- 2kg (exceptional 10 kg).

Mihalt
Mihalt

Aspect: Se aseamana cu somnul, desi face parte din alta familie. Coprul lung, cu partea anterioara cilindrica, iar cea posterioara plata. Cap mare, cu gura larga, cu doua mustati mici, cu dinti desi. Are o a treia mustata careporneste din barbie si este mai lunga. Ochii sunt mici. Solzii sunt foarte marunti. Spatele si flancurile au culoarea brun-verzuie, burta fiind albicioasa.

Mod de viata: Prefera apele reci, vara hranindu-se foarte putin. Odata cu racirea vremii devine mult mai activ, parasindu-si ascunzatorile in cautarea hranei. De obicei vaneaza numai noaptea, ziua foarte rar si numai pe vreme inchisa.

Se hraneste cu: viermi, crustacei, moluste, insecte, alevini (pestisori) si icre.

Pescuitul sportiv: Rezultate bune se obtin iarna. Este cautat aproape de fundul apei, cu pluta sau cu plumb de fund. Muscatura este hotarata si se apara cu darzenie.

Valoare gastronomica: Carnea este alba, fara oase si foarte gustoasa. Ficatul este o adevarata delicatese si esteconsiderat a avea proprietati afrodisiace. Atentie!!! Icrele mihaltului sunt toxice.