Morunasul

Denumire: MORUNAS (Vimba vimba)

Familia: Ciprinide.

Denumire populara: morunas.

Raspandire pe glob: In bazinele Marii Negre, Marii Caspice, Marii Nordului si Marii Baltice.

Raspandire in Romania: In raurile Siret, Prut, Buzau, Bistrita, Olt, Somes, Mures, Cerna, precum si in Dunare.

Caracteristici principale:

Dimensiuni:

Lungime: 15 – 25 cm (exceptional 40 cm)

Greutate: 0,3 – 0,4 kg (exceptional 1kg)

Morunas
Morunas

Aspect: Corp alungit, comprimat lateral, botul proeminent cu falca de sus mai mare si gura arcuita,cu partea inferioara in forma de potcoava. Botul este asemanator cu cel al morunului de unde isi trage si numele. Culoarea capului si spatelui este cenusiu-albastruie, burta alb-argintie, cu luiciu mai puternic decat al scobarului. Aripioara dorsala este inalta si scurta.

Mod de viata: Prefera locuile unde apa este adanca si are un curs domol, cu fundul nisipos sau malos.

Se hraneste cu: viermi, moluste, broaste, crustacee, larve, rame, resturi vegetale.

Pescuitul sportiv: Se pescuieste cu pluta sau cu plumb pe fundul apei, deoarece acolo isi cauta hrana. Sculele trebuie sa fie foarte fine. Muscatura se manifesta prin trasaturi usoare, urmata de o zvagnire scurta. Nu e un luptator scotandu-se din apa relativ usor.

Valoare gastronomica: Carne grasa si gustoasa.

Dimensiunea minima legala: 25 cm.