Nucul

Nucul (Juglans regia)

Nucul, numit in popor si nucar sau nuc-costeliv, infloreste in luna mai inca dinaintea formarii si aparitiei frunzelor. Frunzele proaspete se aduna in iunie, nucile verzi in mijlocul lui iunie, atata timp cat mai pot fi intepate usor, cojile verzi de nuca putin inainte de a se coace se de a deveni maro, iar fructele coapte in septembrie.

Ceaiul de frunze de nuc este un mijloc eficace in tulburarile digestive, deci in constipatie si in curatirea sangelui. De asemenea, el se intrebuinteaza cu bune rezultate in tratamentul diabetului si contra icterului. O infuzie din frunze de nuc cu adaos la baie este buna contra scrofulozei si a rahitismului, contra osteoporozei si a umflaturilor la os, ca si a unghiilor purulente de la maini si picioare. Spalati in caz de eczema la cap (mai ales la sugari),  coji si scabie (raie) locurile respective cu infuzie din funze verzi de nuc si veti vedea curand rezultatul! Spalaturile, respectiv baile cu acest adaos ajuta in acnee, eruptii purulente, transpiratia picioarelor si leucoree. Se clateste gura cu aceasta infuzie in caz de stomatita ulceroasa, afectiuni ale gingiei, gatului si laringelui.

nuci_verziO infuzie concentrata din frunze de nuc, adaugat in apa de baie, vindeca degeraturile. Si in cazul unei caderi masive de par se poate ajunge la rezultate bune, masandu-se mult pielea capului cu acest lichid. Ele este un produs natural execeptional si impotriva paduchilor de cap reaparuta in ultima vreme. Frunzele proaspete alunga si alte insecte nedorite.

Din nucile verzi culese inainte de Sanziene, deci aproximativ pe la mijlocul lunii iunie (nucile trebuie sa poate fi intepate usor), se poate prepara o tinctura de nuci care curata stomacul, ficatul si sangele si inlatura hipotonia (lenevia) stomacala si colita de putrefactie. Acesta tinctura este, de asemenea, un remediu execelent contra sangelui ingrosat.

Moduri de folosire:

infuzie: se opareste 1 lingurita (cu varf) de fruze de nuc taiate marunt cu ¼ litru de apa proaspat fiarta si se lasa putin sa stea.

-adaos la bai si spalaturi: 100 grame de frunze pentru baile complete, iar pentru spalaturi 1 lingurita (cu varf) de frunze maruntite la ¼ litru de apa. Pentru o infuzie concentrata se ia o cantitate dubla.

-tinctura de nuci: aproximativ 20 nuci verzi sunt taiate in sferturi si introduse intr-o sticla cu gat larg; se toarna deasupra 1 litru de rachiu de secara, in asa fel incat sa acopere nucile cu un strat gros de 2-3 degete. Sticla, bine astupata, se lasa intre 14 zile si 4 saptamani la soare sau la caldura. Dupa scurgearea acestui timp, continutul se strecoara si se introduce in sticle. Se ia cate 1 lingurita plina in functie de necesitate. Puteti obtine un lichior de nuci foarte gustos daca adaugati la nucile verzi 2-3 cuisoare, 1 bucata de scortisoara, 1 baton mic de vanilie si coaja spalata, netratata cu substante chimice a unei jumatati de portocala. 500 de grame de zahara si fierb in ¼ litru de apa, se lasa sa se raceasca si sa toarna peste tinctura fiarta.