Obligeana

Obligeana (Acorus calamus)

Alte denumiri: buciumas, calamar, calamuz, calamena, cin-de-apa, paparotnec, paura-rosie, speribana, speteaza, tartarachi, trestie-mirositoare. Aceasta planta acvatica este raspandita mai ales pe langa balti, lacuri mocirle si pe malul apelor linistite. Din malul de pe mal se ridica vertical rizomul, din care rasar numeroase frunze in forma de spada, care ajung pana la inaltime de 1 metru. Tija, presata plat, are in mijloc un pistil conic, in nuante de la verzuliu la maro galbui. Radacina este groasa cat degetul, creste pana la o lungime de 1 metru si are, in stare proaspata, un gust amar, puternic condimentat. Uscand radacina, aceasta isi mai pierde din aroma si tarie. Se culege in primavara timpurie sau in toamna tarzie. Radacina obligeanei nu este utilizata numai datorita puterii ei intaritoare in cazul unei slabiri generale a organelor digestive, in balonari stomacale si intestinale, precum si in colici, ci ea ajuta si in dereglari glandulare si artrita. Radacina contribuie foarte mult la curatirea de mucozitati a intestinelor si stomacului cu secretii abundente. Este indicata si in hipometabolism (metabolism scazut), in hipotonie (lenevie) intestinala, in scleroza si hidropizie.

obligeanaOamenii neobisnuit de slab, care au pierdut in greutate nu din lipsa unei hrane bune, ar trebui sa bea ceai de obligeana si sa faca din cand in cand cate o baie completa cu adaos de obligeana. Obligeana inlatura inapetenta, se recomanda in cazul functionarii proaste a rinichiului si este un mijloc bun de curatire pentru organism. Ceaiul este de folos chiar copiilor alergici la guten, suferind de celiachie, maladie tot mai frecventa in ultimul timp.

Radacina uscata, mestecata incet, ii poate dezobisnui pe fumator de patima de fumat. Ochii slabiti pot fi intariti daca se ung de mai mult ori pleoapele inchise cu suc proaspat stors din radacina de obligeana. Sucul se lasa cateva minute sa-si faca efectul, apoi pleoapele sunt spalate cu apa rece.

Baile de obligeana pot aduce un ajutor substantial in degeraturi sau cand ingeata diferite parti ale corpului. Radacinile sunt bagate peste noapte in apa rece, iar a doua zi se pun sa dea in clocot. Se iau de pe foc si se lasa sa stea 5 minute. Se scalda locurile bolnave 20 minute in infuzia nu prea fierbinte. Lichidul respectiv poate fi reincalzit si refolosit maxim de 4 ori. Baile au o actiune benefica si asupra mainilor si picioarelor reci, dar in acest caz ele trebuie facute cat se poate de fierbinti.

Cand aciditatea gastrica lipseste sau se afla in exces, radacina obligenei va sti s-o regleze in ambele cazuri.

Moduri de folosire:
-prepararea ceaiului: ceaiul din radacini de obligeana se prepara doar ca extract rece. 1 lingurita rasa de radacini se lasa peste noapte in ¼ litru de apa. Dimineata se incalzeste usor si se strecoara. Inainte de folosire ceaiul se incalzeste.
-suc proaspat: radacinile proaspete se curata cu grija si se trec prin storcatorul electric de uz casnic cat sunt inca umede.
-adaos la baie completa: cca.200 grame de radacini se lasa peste noapte la rece in 5 litri de apa. A doua zi se da totul in clocot, se trage de pe foc, se lasa sa stea putin si se adauga la apa de baie.