Pesti – Profesie

Gustul martirajului

Orientare

In momentul alegerii unei profesii, nu e de mirare ca ne gasim in fata unui adolescent din Pesti nehotarit si uneori chiar incapabil sa-si gaseasca drumul. Plutind printre diversele deschideri ce i se propun, este inclinat sa sufere puternic influenta anturajului, o influenta care se intrevede destul de periculoasa, deoarece fiinta aceasta complexa este greu de sfatuit. Si totusi, pentru el insusi, daca nu simte presiunea unei vocatii, exista riscul de a se angaja pe niste piste false, in masura in care isi poate supraestima posibilitatile, adolescentul nestiind sa-si evalueze just fortele.

Se intimpla destul de des sa fie atras concomitent de doua profesii diferite (cei doi pesti din simbol) care il tin cu puteri egale; daca ii este posibil sa joace pe ambele tablouri, e preferabila o dispersie trecatoare pina in ziua cind va abandona una din cele doua ramuri ca sa se consacre integral si definitiv celeilalte. Trebuie sa i se dea posibilitatea sa „tatoneze” terenul; e singurul mijloc de a impinge in umbra fantome care ulterior ar putea sa lase regrete.

Tendinta insufletitoare a vocatiei e legata de capacitatea de devotament, de abnegatie si sacrificiu pe care o are. Se poate sustine ca la el alegerea profesiunii este cu atit mai fericita, mai potrivita, cu cit trezeste, in primele ore ale pregatirii, acest impuls central al personalitatii sale: iata cel mai sigur criteriu pentru un start bun. Si nimic nu e mai de dorit pentru o asemenea faptura decit sa aiba pasiunea vocatiei; ea ii salveaza pe numerosi nativi din Pesti de riscul de a pluti in viata si de a rataci zadarnic in cautarea unei dificile unitati interioare.

E mai putin, de altfel, vorba de aptitudine ori de competenta, legata de temperamentul si de psihologia sa, cit este vorba de o chestiune de dragoste si de sacrificiu profesional, permitindu-i implinirea carierei la un nivel superior.

Iata lista, provizorie si neincheiata, a profesiltor care au o analogie cu Pestii.

Profesii:

Tendinte: Simt comunitar, colectivist, umanitar si universalist.
Functii: Nevoie de a se dedica unei cauze; altruism, devotament, abnegatie, sacrificiu.
Obiecte ale muncii: Pesti, picioare, incaltaminte, bauturi, petrol, gaz, tutun, substante rare si speciale…
Actiuni: A se intrajutora, a salva, a vindeca, a ingriji, a proteja, a naviga, a explora nemarginirea, a sonda infinitul, a se ocupa de lumea de dincolo.
Locuri: Spital, azil, ospiciu, laborator, minastire, inchisoare, casa de reeducare, societate de sprijin, de salvare; mare, port.

Solutii :

a) piscicultura, productie piscicola, transporturi maritime, pescuit, constructie navala… b) marochiner, cizmar, pedichiurist…
c) sanitar, infirmier, medic, paznic de inchisoare, salvamarist sau salvamontist…
d) explorator maritim, autor de sondaje ale opiniei publice, anchetator, astronom…