Porcusorul

Denumirea ştiinţifică : Gobio gobio
Familia : Cyprinidae
Denumiri populare : porcuşor, porcoi
Există mai multe subspecii de porcuşor, printre care Gobio kessleri, Gobio uranoscopus, Gobio fluviatilis, cu diferenţe vizibile doar la o analiză ştiinţifică.

Este unul dintre peştii copilăriei mele, prin anii ’80 prinzând şi până la 1 kg de porcuşori pe râul Buzău, în zona de câmpie a acestuia. În mare parte datorita lui am prins „microbul” pescuitului, fapt pentru care îi sunt extrem de recunoscător.

Răspândire

Se întâlneşte mai ales în râurile lente din zona de şes, în Dunărea şi mai puţin în lacuri.

Descriere

Porcusor
Porcusor

Se aseamănă cu mreana, în parte şi datorită celor două mustăţi groase şi scurte de-o parte şi de alta a gurii. Mreana are însă patru mustăţi, aşadar este uşor de identificat dacă aţi prins o mreană mică sau un porcuşor. Dimensiunea maximă este de 15 cm, cea normală de 10 cm, la care se şi atinge maturitatea sexuală. Durata de viaţă este de aproximativ 3 ani.

Mod de viaţă

Trăieşte în mici cârduri, de 10-20 de exemplare, în apropierea locului în care s-a născut. Se hrăneşte pe fundul apei, căutând în substrat asemenea crapului, gura subterminală şi mustăţile fiind o dovadă în acest sens.

Înmulţire

Se reproduce între lunile aprilie şi iulie. Femela depune 800-3000 icre în mici grămăjoare care eclozează după 10-15 zile în funcţie de temperatură. Peştişorii se menţin în imediata vecinătate a locului de reproducţie, hrănindu-se îndeosebi cu zooplancton.

Pescuit

Nu face obiectul unui pescuit economic datorita taliei mici, şi nici a unui pescuit sportiv în particular. Îl prindem de obicei întâmplător, când pescuim pe fundul apei la caras, plătică, roşioară cu râme sau viermuşi. Acolo unde porcuşorii sunt mai numeroşi putem folosi o linie de 0,10 cu o plută mică, cu portanţa de 0,10 – 1 gram. Ca momeală râmele mici de gunoi dau cele mai bune rezultate.

Gastronomie

Deşi mic, porcuşorul are o carne foarte gustoasă. 20-30 de porcuşori fripţi pe o plită, alături de o mămăliga aburind fac deliciul oricărei mese.