Rostopasca

Rostopasca (Chelidonium majus)

Alte denumiri sunt: ai-de-padure, buruiana-de-cele-sfinte, buruiana-de-pecingine, buruiene-sfinte, calce-mare, crucea-voinicului, galbinele, iarba-de-negi, iarba-randunicii, laptiuga, negelarita, oiasca, paparuna, salatea, scanteita, tatarcele. Daca ne gandim la faptul ca rostopasca se intalneste adesea in vechile carti despre plante medicinale sub numele de ,,buruiana-de- cele-sfinte” sau ,,buruiene-sfinte”, ne putem imagina de ce prestigiu se bucura odinioara in popor aceasta planta medicinala considerata astazi adesea drept o buruiana otravitoare.

Rostopasca se dezvolta ramificat, atingand o inaltime intre 30-80 centimetri. Ea infloreste, incepand din luna mai, pe tot parcursul verii si pana in toamna. Frunzele sale sunt zimtate si se aseamana cu cele de stejar. Din tulpina si rizom izvoraste o seva galben-portocalie si destul de vascoasa. Rostopasca prefera vecinatatea zidurilor, a gardurilor, a grohotisurilor de panta, precum si livezile sudice. Oricat ar fi vara de secetoasa si marginile de sud ale padurilor de uscate, din planta tot va curge sucul gros, galben-portocaliu, in cantitati suficiente. Dar si in timpul iernii, cand zapada acopera tot, putem gasi rostopasca daca ne-am intiparit in minte locul unde creste.

rostopascaPlanta aceasta este depurativa (deci curata sangele) si hematopoietica (deci ajuta la formarea sangelui). Este recomandata, asociata cu urzicile si mladitele de soc, in leucemie. Numai ca trebuie sa se bea minimum 2 litri pe zi din acest amestec de ceaiuri, pentru ca el sa poata da rezultate bune.

Rostopasca este un leac de incredere in bolile hepatice grave, daca se foloseste in forma homeopatica. Curatind atat sangele cat si ficatul, ea are o influenta dintre cele mai bune si asupra metabolismului. Aceasta planta medicinala este folosita cu succes in afectiunile biliare, renale si hepatice. Pusa in vin (30 grame de rostopasca impreuna cu radacinile se lasa 1-2 ore in 1/2 litru de vin alb), inlatura foarte rapid icterul. Este indicate si in tratarea hemoroizilor care dau arsuri in zona anusului, in combaterea intepaturilor si a senzatiei de ”cutite” in timpul urinarii, ca si contra vajaitului la urechi. In toate aceste cazuri se pot bea cate 2-3 cesti cu ceai (care nu se prepara prin fierbere, ci doar prin oparire) pe parcursul zilei, in inghitituri mici. Acesta este folosit extern contra bolilor de cancer la piele, contra bataturilor, a verucilor (negilor) si a eczemelor care nu vor sa se vindece. Cataracta si petele pe cornee dispar treptat. Sucul ajuta chiar in cazul sangerarii retinei si a dezlipirii de retina. Se ia o frunza de rostopasca, se spala, iar tulpina ei frageda se zdrobeste intre degetul mare si degetul aratator umezite in prealabil. Zeama astfel obtinuta este unsa cu aratatorul, tinand ochii bine inchisi, inspre coada ochiului. Desi nu este pusa direct in ochi, actiunea ei se comunica totusi ochilor. Acest lucru se poate incerca pentru a trata cataracta, vederea slaba si in mod preventiv pentru ochii sanatosi dar suprasolicitati.

Firele de par de pe obraz si cresterea excesiva a parului pe brate si picioare la femei indica o tulburare renala. Locurile respective se ung cu suc de rostopasca, obtinut cu ajutorul storcatorului electric (sucul se mentine proaspat in frigider maximum 1/2 an); este lasat sa actioneze cateva ore, apoi locul se spala cu un sapun emolient, iar pielea care s-a uscat putin se trateaza cu alifie de filimica, ulei de musetel sau sunatoare. In afara de aceasta, trebuie facute o cura de ceai de urzici – cel putin 3-4 cesti pe zi – precum si bai de sezut cu coada-caluiui pentru o irigare mai buna a rinichilor.

MODURI DE FOLOSIRE

Infuzie: 1 lingurita rasa de plante la 1/4 litru de apa – se opareste doar.

Suc proaspat: Frunzele, tulpinile si florile se spala si se trec in stare umeda prin storcatorul electric (pentru folosirea externa).

Tinctura: A se procura din farmacii, fiind un preparat homeopatic.

Macerat de vin: Se toarna 1/2 litru de vin alb peste 30 grame de rostopasca cu radacini cu tot si se lasa sa stea 1-2 ore, apoi se filtreaza si se bea in inghitituri mici.