Sabita

Denumire: SABITA (Pelecus cultratus)

Familia: Ciprinide.

Denumire populara: sabita.

Raspandire pe glob: In apele ce se varsa in Marea Caspica, Marea Baltica, Marea Nordului, Marea Aral si Marea Neagra.

Raspandire in Romania: In Dunare si baltile sale, in lacurile litorale, ca si in apele de ses ale raurilor Mures, Olt, Siret, Prut, unde migreaza pentru reproducere.

Caracteristici principale:

Dimensiuni:

Lungime: 25 – 35 cm

Greutate: 150 – 300 g (exceptional 500g ).

Sabita
Sabita

Aspect: Corpul este alungit, comprimat lateral, solzi mici ce se desprind usor, ochii mari, gura mica cu falca inferioara proiectata in sus. Spatele este albastru inchis sau verde cu luciuri metalice, flancurile si burta sunt argintii.

Mod de viata: Traieste in zonele cu maluri argiloase , ea cautandu-si hrana in aceste zone.

Se hraneste cu: larve de insecte, crustacei, pestisori mici.

Pescuitul sportiv: Se poate pescui cu undita cu pluta sau la fund cu plumb greu. Se folosesc muste asemanatoare cu cele de la taparina, linguri mici si dandinete.

Valoare gastronomica: Carnea este grasa si gustoasa fiind consumata mai ales sarata.

Dimensiunea minima legala: 20 cm.