Scorpion – Morfologie

Frumusetea diavolului

La prima vedere, morfologia Scorpionilor este multipla, ca si la celelalte semne zodiacale, dar ea se datoreste diferitelor caracterizari planetare care pot sa dea la fel de bine o faptura fina (Villiers de l’Isle Adam) ca si una grosolana (Ravachol), un bondoc (Rodin), ca si un diform, un cocosat (sint destul de numerosi, in raport cu latura lor „blestemata”).

Dar, dincolo de aceste diferente, revine des un „aer de familie”: este aspectul „animalic” al semnului. Acesta tine tot atit de vultur cit si de felina – nu leu, ci pantera care, cu rotunjimile sale, cu liniile sale pierdute si miscarile sinuoase, aminteste de sarpe. Fata unui Goring (Ascendent-Luna, Uranus in Scorpion) este ilustrarea cea mai frumoasa a semnului.

Ceea ce ne retine in primul rind atentia este nasul foarte adesea proeminent; uneori un nas de pasare de prada, coroiat, ceva mai agresiv decit nasul familiei Bourbon, aproape un cioc coroiat, gata sa impunga. Se intimpla chiar sa fie surmontat de niste arcade iesite in afara pe care se ridica sprincene dese si stufoase. Expresia aceasta de vultur este izbitoare, de exemplu la un Napoleon (Ascendent-Jupiter), un Bernadotte (Luna-Marte) si un Paganini (Soare-Mercur).

Si mai expresiva este privirea, ca o lama de otel, adapostita de cele doua proeminente. Fie ca sint sumbri, ingrijoratori, sticlosi sau magnetici, ochii acestia patrunzatori strapung lumea si te fac uneori sa te gindesti la privirea hipnotizanta a sarpelui. Deoarece poate sa fie fascinanta si de neinfruntat: se simte in ea o forta capabila sa distruga si sa creeze, cea a omului decis sa invinga, nu mai putin implacabila decit a celui decis sa ucida.

Aceste valori morfologice sint adesea asociate cu o fata expresiva si chinuita, uneori chiar pustiita, muncita de retusuri sau de grimase.