Sfaturi utile pentru prepararea ceaiurilor

Infuzie este o procedură medicamentoasă care se obţine din flori, frunze şi ierburi, bine mărunţite şi lăsate în apă fiartă (3/4 apă şi  1/4 plante), timp de 5 minute, după care se adaugă o cantitate de apă (necesară pentru o singură zi). Se încălzeşte apoi 30 de minute, acoperind cu un capac, se strecoară compoziţia şi după o completare cu apă (atât cât se presupune că s-a evaporat prin fierbere) se foloseşte, numai pentru o zi.

Decoctul sau fiertura se obţine fie din rădăcini şi scoarţă, fie din rizomi. Planta se mărunţeşte în trei părţi de apă, se adaugă apoi cantitatea de apă necesară fierberii acoperite timp de 30 minute, se strecoară, apoi se completează cu apă fierbinte. Se consumă tot pentru o zi.

Macerația sau plămădeala se realizează adăugând peste plantele mărunţite cantitatea de apă necesară. Se ţine astfel întreaga compoziţie 30 minute. Se strecoară apoi şi se foloseşte corespunzător indicaţiilor plantei respective.

De reţinut că:

– ceaiurile care combat răcelile, tusea, temperatura, ca şi cele ce produc transpiraţia, se beau înainte de mese şi înainte de culcare;

– ceaiurile care se recomandă pentru poftă de mâncare, tonice sau amare, se dau cu 1/2 oră înainte de masă;

– ceaiurile cu rol în reglarea digestiei se iau după mese;

– ceaiurile cu efect laxativ ori sedativ se iau seara la culoare.