Spirulina – cea mai bogată sursă naturală de vitamina B12

Spirulina inseamna alge verzi-albastre planctonice, care cresc in lacurile de origine vulcanica, cu apa alcalina dulce si calda. Aceste alge au capacitatea uimitoare de a prolifera in conditii in care alte plante nu ar putea creste, deci au un regim alimentar iesit din comun. Acesta este si motivul pentru care ele au un continut de 62 la suta de acizi aminati, o gama completa de fitopigmenti carotenoizi (rosii) si xantofili (galbeni) si constituie cea mai bogata sursa naturala de vitamina B12, glucide complexe si proteine. Milioane de persoane din lumea intreaga consuma spirulina cultivata in exploatari agricole de alge create cu ajutorul stiintei.

 

Mecanismul de functionare

Atacand o celula, virusul, oricare ar fi el, se fixeaza mai intai pe membrana ei. Gratie spirulinei, virusul nu poate insa penetra membrana pentru a infecta celula. Astfel, virusul este oprit si nu se mai poate replica, iar sistemul imunitar il va elimina in cele din urma.

Este deci posibil ca extrasele de spirulina sa devina un tratament util persoanelor infectate cu diferiti virusi.

Efect anticanceros

Mai multe studii demonstreaza ca spirulina sau extrasele de spirulina pot impiedica sau inhiba imbolnavirea de cancer la oameni si la animale. Se crede ca anumite forme ale cancerului, mai des intalnite, sunt rezultatul vatamarii ADN-ului celular, care provoaca o crestere celulara anormala.

Potrivit studiilor in vitro, polizaharidele unice ale spirulinei permit ameliorarea activitatii unor enzime din nucleul celulelor, care au o actiune reparatorie asupra ADN-ului. Astfel, mai multe studii stiintifice desfasurate pe oameni sau pe animale cu forme diferite de cancer au subliniat ca mare parte din celulele canceroase au fost suprimate dupa ce pacientii au fost tratati cu spirulina in stare naturala sau cu extrase.

Consolideaza sistemul imunitar

Spirulina este un puternic tonifiant imunitar. In cadrul unor studii desfasurate pe soareci, hamsteri, gaini, curci, pisici si pesti, spirulina a permis ameliorarea constanta a functiilor sistemului imunitar. Cercetatorii au descoperit ca spirulina nu numai ca stimuleaza sistemul imunitar, ci amelioreaza capacitatea organismului de a produce noi celule sangvine, stiut fiind faptul ca globulele albe din sange se afla la baza sistemului de aparare a organismului.

Alte elemente ale sistemului imunitar, precum celulele susa din maduva osoasa, celulele macrofage si limfocitele T prezinta o intensificare a activitatii in prezenta spirulinei, ca si splina, ficatul si timusul, organe-cheie in rezistenta la boli.

Reinnoieste sangele

Spirulina contine o substanta numita ficocianina, care da si culoarea albastra-verzuie a algei. Studiile au aratat ca aceasta substanta influenteaza functionarea celulelor susa din maduva osoasa, care au capacitatea de a se transforma in globule albe si rosii. Cele albe se afla la baza sistemului imunitar, iar cele rosii asigura oxigenarea organismului.

Cercetatorii chinezi au demonstrat ca ficocianina stimuleaza producerea sangelui, imitand efectul unui hormon natural din organism, produs de glandele suprarenale. Studiul lor a aratat ca ficocianina are acest efect benefic, chiar daca celule susa din maduva osoasa sunt vatamate de produse chimice toxice sau de radiatii.

Alte posibile avantaje ale spirulinei pentru sanatate

Spirulina este una dintre cele mai bogate surse de nutrienti cunoscuta in prezent. Ea contine toti acizii aminati benefici pentru sanatate, este bogata in clorofila, beta-caroten si alti produsi fitochimici naturali. Spirulina este, de asemenea, singurul aliment vegetal care contine acidul poli-nesaturat gama-linoleic, care asigura sanatatea pielii si a parului. Acesta actioneaza si ca antiinflamator, calmand simptomele afectiunilor de natura artritica.

Actionind ca un aliment functional, spirulina hraneste flora intestinala, de a carei sanatate depinde rezistenta organismului la anumiti agenti patogeni, precum E. coli si Candida albicans.

 

Concluzii

Potrivit studiilor desfasurate in Statele Unite, Japonia, China, Rusia, India si alte tari, spirulina sau substantele extrase din ea permit ameliorarea sau prevenirea a diferite tipuri de cancer si maladiilor de origine virala. Rezultatele de pana acum arata ca spirulina previne infectiile bacteriene sau parazitare si grabeste vindecarea ranilor. De asemenea, spirulina atenueaza simptomele anemiei, intoxicatiilor si imunodeficientei.

Desi cercetatorii din diferite tari studiaza in continuare spirulina pentru a-i descoperi intregul potential, este deja clar ca acest aliment natural si lipsit de efecte secundare asigura un aport nutritiv concentrat, care permite imbunatatirea sanatatii.