Știți să vă protejați ochii?

Pentru o bună funcţionare, ochiul trebuie să fie limpede. Dacă doriţi ca ochiul să fie limpede beţi multă apă. Un litru şi jumătate până la doi litri pe zi.  Apa permite lichidului lacrimal să rămână abundent, putând astfel să spele corneea şi să o protejeze contra agresiunilor externe cum ar fi praful, fumul etc. Pe de altă parte, apa hrăneşte corneea. În sfârşit, apa este indispensabilă şi pentru cristalin (în lipsa apei el se deshidratează, şi se opacizează).

Vitamina ochilor

AI doilea punct cheie al protecţiei oculare este vitamina A. Ea se găseşte în morcovi, pepene, caise, unt. Ea are rolul de a dirija apa acolo unde organismul are nevoie (se ştie că deshidratarea este pericolul nr. 1 care ameninţă ochiul, carenţa în această vitamină este cauza majoră a orbirii).

Sărurile minerale şi oligoelementele

Pentru a preveni cataracta, este indispensabilă vitamina C. De asemenea sărurile minerale şi calciul. Împreună cu apa, acestea asigură transparenţa cristalinului, de unde şi interesul de a consuma cereale bogate în săruri minerale şi lactate bogate în calciu.

Pentru ochii dvs., un prieten neaşteptat: ceapa !

Ceapa, care ne face adesea să plângem, este un prieten excelent al ochiului. Ea este foarte eficace împotriva unei maladii redutabile: glaucomul.

Această maladie provine dintr-o tensiune foarte mare în globul ocular.

Această tensiune face să se astupe un mic orificiu situat în colţul corneei. În mod normal prin acest orificiu se scurge lichidul care hrăneşte ochiul. Când apare glaucomul, lichidul nu se mai poate scurge, ceea ce duce la creşterea tensiunii şi corneea se deshidratează.

Cum acţionează ceapa? Diminuând tensiunea oculară. Ea împarte această proprietate cu usturoiul, care de asemenea este un antihipertensiv.

Din contră, grăsimile, zahărul, alcoolul, tutunul, sunt factori care cresc tensiunea, deci trebuie evitaţi.