Tătăneasa

Tătăneasa (Symphytum officinale)

Este denumita in limbajul popular si barba-tatei, boracioc, iarba-intaritoare, iarba-lui-Tatin, gavat, iarba-tatii, iarba-neagra, lutatina, nadai, plosnitoasa, radacina-neagra, tacin, tatana, zlac, iar in engleza comfrey. Aceasta planta de leac este una dintre cele mai bune si indispensabile pe care ni le pune natura la dispozitie. Creste pe campii unde este umezeala, la margini de camp, in santuri umede si de-a lungul apelor. O putem gasi si pe langa garduri si pe grohotisuri de panta, inflorind pe tot parcursul verii. Frunzele sunt aspre si foarte ascutite la varf. Radacina care traieste mai multi ani – in exterior este maro inchis pana la neagra, in interior alba pana la galbuie – are grosimea degetului mare, iar daca o desfaci este foarte cleioasa, unsuroasa si lipicioasa la pipait. Fiind o planta cu radacini adanci, tataneasa nu prea poate fi distrusa. Radacinile sale sunt smulse din pamant primavara sau toamna. Li se poate veni de hac doar cu ajutorul unei cazmale ascutite.

Planta proaspata este culeasa inainte si in timpul perioadei de inflorire. Tinctura de tataneasa, pe care v-o puteti face usor singuri, ascunde in sine o forta minunata. Bolnavii care au fost tratati ani de zile impotriva reumatismului si a inflamatiilor articulate cu tot felul de leacuri excelente, fara a se vindeca, gasesc un ajutor rapid in tinctura de tataneasa.

tataneasaDin radacini se poate pregati un ceai care este folosit intern in bronsite, afectiuni ale aparatului digestiv, hemoragii stomacale si pleurezii. Se beau peste zi, inghititura cu inghititura, 2-4 cesti. Pentru a combate ulcerul gastric se recomanda un amestec de plante pentru ceai: 100 grame de tataneasa, 50 grame de filimica si 50 grame de troscot.

Tinctura de tataneasa se utilizeaza cu cel mai bun rezultat sub forma de comprese la leziuni externe si interne, raniri de tot felul, contuzii, hematoame si fracturi.

Frunzele tatanesei se intrebuinteaza nu numai pentru comprese, ci si ca adaos la baile complete in caz de dureri reumatice, artrita, dureri de oase, tulburari ale irigatiei sangvine si discopatie. Totusi, pentru tulburarile irigatiei sangvine a picioarelor, pentru varice si pentru tratamentul suplimentar sau postoperator al fracturilor, se fac bai de sezut (in cada) cu adaos de tataneasa.

In anumite zone geografice se moaie frunzele de tataneasa in aluat de clatite, dupa care se coc, beneficiind in acest mod toata familia de substantele active ale acestei minunate plante medicinale.

MODURI DE FOLOSIRE

Prepararea ceaiului de radacini: Se pun peste noapte la rece 2 lingurite de radacini taiate marunt in 1/4 litru de apa, dimineata se incalzesc usor si se strecoara. Se beau inghititura cu inghititura.

Amestec de plante pentru ceai (la ulcere gastrice): Se foloseste 1 lingurita (cu varf) din amestecul respectiv la 1/4 litru de apa, se opareste si se lasa in repaos 3 minute. Se beau 3-4 cesti pe parcursul zilei, calde, inghititura cu inghititura.

Comprese cu terci : Radacinile bine uscate sunt macinate fin, sunt amestecate repede intr-o ceasca cu apa foarte fierbinte si cateva picaturi de ulei alimentar pana se formeaza un terci, acesta se intinde pe o bucatica de panza, se aplica local in stare calda si se leaga.

Comprese de frunze (proaspete): Frunzele proaspete se spala, se zdrobesc pe un fund de lemn cu un sucitor de taitei, se pun pe locurile afectate si se leaga.

Comprese de frunze (oparite): Frunzele de tataneasa sunt oparite cu apa clocotita si sunt aplicate calde.

Adaos la baile complete: 500 grame de frunze proaspete sau uscate de tataneasa se lasa peste noapte la rece in cca. 5 litri de apa. A doua zi se pune totul la fiert, iar lichidul se adauga in apa baii.

Adaos la baile de sezut: La fel ca la baile complete, insa numai 200 grame de frunze.

Tinctura de tataneasa: Se spala radacinile de tataneasa si se curata cu o perie, se taie marunt si se introduc intr-o sticla pana la gat fara a se indesa, se toarna rachiu de secara sau de fructe si se lasa 14 zile la soare sau in apropierea masinii de gatit. Rachiul trebuie sa acopere radacinile.

Alifie de tataneasa: 4-6 radacini (in functie de marime) de tataneasa proaspete si spalate sunt taiate foarte fin, prajite iute in cca. 250 grame de untura curata din intestine de porc, lasate sa stea peste noapte, incalzite a doua zi, apoi filtrate si presate printr-o bucata de panza. Se introduc imediat in recipiente mici si curate si se pastreaza la frigider. Pomada poate fi intrebuintata in locul unei comprese cu terci. Este indispensabila in tratarea ranilor la oameni si animale!

Vin de tataneasa: 2-5 radacini proaspete si spalate sunt taiate fin si lasate 5-6 saptamani intr-un litru de vin alb natural. Un mijloc excelent in tratarea bolilor de plamani!