Taur – Dragoste

Taurul intretine relatii precise cu zeii indragostiti din „panteonul mitologic”. Se stie, intr-adevar, ca semnul acesta este dirijat de Venus si, in al doilea rind, de Luna, in timp ce Marte este intr-o stare de extrema slabiciune, adica in exil. Sub semnul Venus-Luna, aceasta zodie este deci chiar cea a iubirii,a sentimentului, a afectiunii, a tandretii.

Inima acestui tip este caracteristica pentru o fire voluptuoasa, absolut tandra si carnala, care inclina spre pasiunea profunda. La el, cei doi poli complementari ai dragostei – sentimentul si dorinta – se contopesc intr-o totalitate pasionala; nu cunoaste asadar chinurile disocierii afective si este o inima simpla care traieste, in acelasi timp, simtaminte firesti.

Taurul nu se arunca (precum Berbecul) cu capul inainte in dragoste. Data fiind „secuncdaritatea” lui, sentimentul se elaboreaza incet in el; ca un cui care s-ar infige in cap, pasiunea ii cucereste sufletul pe nesimtite, insidios; mai exact, ea progreseaza pe cai inconstiente, precum un torent care vine sa mai adauge apa in spatele unui baraj. Nativul se umple treptat de sentimentul sau amoros, mult timp ignorat, minimalizat sau reprimat. Dar curind pasiunea devine irezistibila si se revarsa, subiectul simtindu-se plin de fiinta iubita. De aceea, o data inima sa cucerita, putem fi siguri ca nu se va razgindi in alegerea facuta; si-a luat prea mult avint ca sa se opreasca pe un drum atit de prielnic. Daca iubeste, nu se mai poate face nimic, nici din partea lui, nici, cu atit mai putin, din a celorlalti. Va merge pina la capatul pasiunii sale, fericite ori nefericite.

Regasim aici semnul de Pamint Fix care este expresia instinctului de posesie. Duce la o uimitoare stabilitate afectiva, la o fidelitate de durata in senti-mente. Fagaduielile eterne, aceasta veche moneda de schimb, sint inca vala-bile la el. Instinctul de posesie se exprima in atasamentul tenace al acestei fapturi; deviza sa e a iederii: „Mor acolo unde ma agat”, si o regasim si in atitudinea sa amoroasa, care este cea a unui senzorial. Acest voluptuos este sensibil la atractia fizica, la miros, la voce, la rezonanta plastica a fiintei iubite.

Fidelitatea, constanta in atasament se regasesc cam la toti Taurii, fie ca e vorba de lunga reverie romantica si senzuala a lui Balzac care se inalta (timp de vreo douazeci de ani) spre „Straina”, Doamna Hanska, sau de neobosita rumegare a lui Kierkegaard regretind toata viata ca nu s-a decis sa se insoare | cu Regine Olsen… Dar acesta nu e singurul indiciu al instinctului de posesie la semnul nostru zodiacal. El se mai regaseste si in nevoia profunda de a apartine fiintei iubite, concomitent cu posedarea ei, ca si cum ar fi un bun, o proprietate, adesea pazite cu gelozie. Posesia este legea gravitatiei acestor iu-biri, iar gelozia, imperiul si sclavia lor.

Mai trebuie amintita si alta slabiciune specifica pentru Taur datorita exilu-lui planetei Marte. Aici se instaleaza, cu mai mult sau mai putina turbulenta, domnia pasiunii senzuale, trasind calea care duce spre donjuanism, spre dez-lantuirile sexuale, spre desfriu. Facind sa iasa la suprafata impulsuri instinc-tive salbatice si dese care amintesc de apartenenfa bestiala a semnului, febre-le martiene ale Taurului – cind se exprima in plan amoros – inspira tot-deauna teama de dezordinile pasiunilor dramatice. Mitul lui Tristan si Isolda pare sa ilustreze perfect tema orala a pasiunii taurine care ii leaga pe vecie pe cei doi indragostiti: dupa ce au baut elixirul dragostei, substituita bauturii mortii (opozitie Taur-Scorpion), cei doi indragostiti sint uniti la bine si la rau.