Taur – Psihologie

Greutatea si cintul

Taurul este, pe de o parte, un semn de Pamint: elementul cel mai dens, mai solid, mai stabil; pe de alta parte, este un semn Fix, factor de cristalizare, de condensare.

Un „secundar”

Aceasta fixitate poate fi pusa in legatura, fara nici o ezitare, cu proprietatea caracterologica denumita „secundaritate” (Le Senne). Este socotit „secundar” cel la care impresiile primite isi inscriu lent actiunea in psihism, dar pot ulterior sa-si exercite influenta asupra comportamentului. „Secundarul” amortizeaza prezentul ca prin forta unui volant care uniformizeaza viteza ajungind sa suprapuna peste impresiile actuale o multitudine de impresii trecute. Este marcat de evenimente, a caror urma o pastreaza mult timp: aceasta are la el aspectul unor dire lungi ce sapa o brazda grea in strafundurile fiintei care, prin intermediul prezentului, resimte, regindeste, rumega trecutul. Ca sa spunem tot, dar fara nici cea mai mica intentie peiorativa, tipul Taur este un rumegator psihic.

Ca atare, dependenta sa fata de trecut conditioneaza in intregime un aspect al caracterului sau. Se mentine mult timp sub efectul unei emotii, al unei rani, al unui doliu. Este constant in afectiuni, fidel in atasamentele sale; isi pastreaza prieteniile din copilarie, ii place sa revina in satul natal. Persista in indispozitii, in remuscari, persevereaza in devotament, dar si in ranchiuna. Se supune obisnuintelor, e devotat ordinii invariabile a zilelor, reluarii lucrului dupa divertismente, este rutinier, pisalog, se agata de prejudecati la care nu renunta, se orienteaza spre actiuni pe temnen lung. Astfel impresiile se acumu-leaza mult timp in el si explodeaza brusc in acte neprevazute, pe care anturajul le intelege greu. incapatinat, ramine inaccesibil sfaturilor, opune rezistenta schimbarilor si adaptarilor rapide, se pliaza anevoie diversitatii mediului sau rasturnarilor de situatie. Este amenintat de automatisme, dar viata sa mentala se sistematizeaza. Actioneaza intr-o conformitate riguroasa cu principiile sale, fidel cuvintelor si gindirii lui; nu poate suporta nerespectarea angajamentelor; constient de drepturile si de datoriile sale, este un om dintr-o bucata.

Afrontul il afecteaza urcind in el precum aciditatea dupa o digestie proasta: rana morala se cicatrizeaza, dar nu se vindeca: ea revine o data cu vremurile rele, ca un reumatism fidel. Sanatatea psihica a tipului Taur depinde mult de masura in care isi stapineste rumegarea aceasta mentala si se debaraseaza de un trecut adesea prea stinjenitor.

„Secundaritatea” este si mai accentuata la acest tip, cind la nastere predomina Saturn.