Taur – Sanatate

Cind nativul este net marcat de caracteristicile zodiei, Taurul ii confera o constitutie fizica foarte puternica si ii permite sa se creada dotat cu un fond aproape inepuizabil de vitalitate. O mare capacitate de rezistenta organica ii da sanse sa ajunga pina la o virsta aproape biblica fara multe boli. Primul dintre semnele de Pamint are intr-adevar obligatia sa anunte longevitatea.

Exterior, se prezinta ca o forta a naturii, a carei vigoare transpare din toate gesturile.

Dar nativul din Taur nu stie sa-si recunoasca limitele si se inversuneaza sa le depaseasca. Este dintre cei despre care se spune ca se omoara muncind, cu toate avertismentele anturajului, daca nu ale organismului propriu sau ale laboratorului de analize medicale.
De aceea si datorita faptului ca a depasit limitele, va ajunge literalmente la capatul puterilor si va cadea ca un animal haituit, incercuit, ca in mitul sau, de labirintul unor dorinte neputincioase, dezarmat in fata Minotaurului dezlantuit chiar de el. Si, la fel cum a fost nevoie de extrem de mult timp ca sa ajunga la limita posibilitatilor sale, ii va trebui si mai mult ca sa demareze din nou, ca si cum constiinta de sine in sfirsit dobindita ar fi un handicap pentru el.

In fapt, trasatura dominanta a acestui tip este lentoarea ritmului sau fizio-logic; daca e intr-adevar nervos, in functie de semnul de Pamint, el este si deosebit de sangvin prin actiunea cuartei aeriene de primavara. Cind reactioneaza intr-un sens sau altul, o face cu un considerabil moment de inertie datorita masei sale si, chiar dupa aceea, cu lentoare.

La el, procesele umorale ocupa un loc considerabil. Poseda, cum se spune, o buna pofta de mincare si nu se sinchiseste in general de nici un fel de regim, cel mai adesea insa din scepticism, deoarece nu crede in medicina. Asimileaza incet, ca un rumegator. Eliminarea este si ea inceata asa incit apar lent deseuri de tot felul: uree, acid uric, grasime superflua, care isi joaca pe masura rolul de catalizatori reciproci de blocare.

Sacrificiile de purificare necesare nu sint, cum se va spune in alte capitole, punctul sau forte. Astfel ca, fie prin ignoranta, fie prin prea mare incredere, prin apetituri senzuale sau chiar infatuare si sfidare a fortelor naturii, el ajunge la mari excese traduse in obezitate, diabet, crize hepatice, dupa avertismente niai benigne cum ar fi eruptiile cutanate, inflamafiile mucoaselor (si mai ales a gitlejului si nasului), hipertrofiile amigdaliene, crizele de furunculoza degenerind in abcese.

Conform traditiei, Taurul apare determinat de zona gitului, atit extern cit si intern, care cuprinde organele deglutitiei si fonatiei, gitlej, glandele gitului, coardele vocale si virfurile plaminilor. Nativul va fi asadar expus la diverse tulburari ale unuia sau altuia din aceste organe. in plus, datorita influentei reflexe interferente a semnului opus, el coincide si cu zona fiziologica a Scor-pionului, astfel ca tulburarile circulatorii sau microbiene trec adesea de la gitlej la organele sexuale, mai ales la femei.

Este curios de constatat ca tocmai un medic nativ din Taur, foarte marcat si de Scorpion, Freud, gasindu-se in axul acestei dialectici, a incercat sa arate in ce masura este primordiala relatia dintre echilibrul fizic si echilibrul psihic, acesta fiind, dupa el, in special functie de exercitiul normal al sexualitatii.
Taurul poseda printre medicii contemporani un tip extrem de reprezentativ, pe profesorul Mondor, despre care se stie ca adopta cu draga inima scepticismul semnului in legatura cu medicina, preferindu-i chirurgia, stiinta in care semnul de pamint se afla la indemina.