Tetanos

Tetanosul este o boală infecţioasă acută, necontagioasă, cauzată de Clostridium tetani, caracterizată de contracturi musculare generalizate şi rigiditate corporală. Putem contracta tetanosul la orice vârstă. Boala este deosebit de gravă la nou-născuţi (tetanos neonatal).

Cum se transmite tetanosul?
Microbul este prezent în mediu, mai ales în solul contaminat cu dejecte animale. Tetanosul nu se transmite de la o persoană la alta. Boala apare ca urmare a infectării unei plăgi cutanate (chiar în cazul unei răni superficiale, atunci când se produce o slabă oxigenare a ţesutului respectiv) produsă de un obiect murdar (cuie, ace, foarfeci, aşchii etc.) sau prin muşcături de animale. Nou-născutul poate fi infectat la naştere, atunci când cordonul ombilical este tăiat cu un instrument nesteril.

Care sunt semnele şi simptomele?
Perioada de incubaţie este de la 2-50 zile (în medie de 5-10 zile). Manifestările tetanosului se datorează unei toxine elaborate de microb. Aceasta atacă nervii care controlează muşchii striaţi, determinând contractura acestora. O dată fixată, toxina nu mai poate fi îndepărtată. Simptomul cel mai frecvent este rigiditatea maxilarelor (trismus). Alte simptome includ dificultate la înghiţire, nelinişte, iritabilitate, rigiditate corporală, frisoane, spasme musculare. Spasmul muşchilor faciali (ai feţei) creează o expresie caracteristicã de zâmbet fix şi sprâncene ridicate (râs sardonic). Nou-născutul cu tetanos pare sănătos la naştere. Simptomele apar în general într-un interval de 4-14 zile.

Care sunt complicaţiile?
Spasmele şi contracturile musculare paroxistice pot provoca fracturi; spasm laringian, cu sufocare şi insuficienţă respiratorie. Pot surveni coma şi decesul. La nivel mondial mortalitatea este de 50%. În cazul copiilor decesul se produce în majoritatea cazurilor.

Cum este tratat tetanosul?
Boala necesită spitalizare.

Cum poate fi prevenit tetanosul?
Imunitatea prin boală nu este durabilă. Singura metodă profilactică este vaccinarea antitetanică. În majoritatea ţărilor lumii vaccinul antidifteric se administrează concomitent cu vaccinul antitetanic şi antipertussis (DTP). Este recomandat un rapel de vaccin asociat antidifteric-antitetanic la fiecare zece ani, pentru a prelungi imunitatea.