Tipuri mixte de nativi din zodia Capricornului

Ne cunoastem semnul solar si ne putem cunoaste semnul Ascendent. Valorile acestor doua semne se combina spre a individualiza formula psihologica a fiecaruia. Vom defini mai jos aceasta asociere particulara.

CAPRICORN-BERBEC
Ascendent Capricorn si Soare Berbec sau Soare Capricorn si ascendent Berbec
Contradictia flagranta dintre semnul rece concentrat si semnul cald exploziv produce cel mai adesea o dualitate interioara in care alterneaza un personaj chibzuit, meditativ, despuiat, hibernal si un personaj impulsiv, instinctiv, pasionat, furtunos, primavaratic. Se poate intimpla ca cele doua personaje sa convearga intr-o vointa aspra si riguroasa. Caracterul nu se multumeste cu jumatatile de masura, compromisurile, nici mediocritatea, dar nu este lipsit de fanatism (J. de Maistre, Maurras, Napoleon al IH-lea, Savonarola).

CAPRICORN-TAUR
Ascendent Capricorn si Soare Taur sau Soare Capricorn si Ascendent Taur
Cele doua semne de Pamint se intaresc si produc o robustete, o forta de concentrare masiva. Caracterul este laborios, perseverent; nu-si pierde din vedere scopul: se tirguieste, dar vrea sa-1 atinga. E vorba de Stalin, de Turgot si de Hitler.

CAPRICORN-GEMENI
Ascendent Capricorn si Soare Gemeni sau Soare Capricorn si Ascendent Gemeni
Doua personaje interioare coexista care, fara sa se opuna neaparat, vor sa fie straine unul fata de celalalt. Unul este disciplinat, sever, serios, stabil, dirz…, celalalt plin de tinerete, de mobilitate, de adaptabilitate, de usuratate… Unitatea interioara poate produce o ambitie supla, o forta abila (E. Loubet, Talleyrand).

CAPRICORN-RAC
Ascendent Capricorn si Soare Rac sau Soare Capricorn si Ascendent Rac
Nativul poarta in sine doua firi antinomice: una insensibila, rece, despuiata, concentrata, severa…, cealalta emotiva, tandra, fragila, vulnerabila, copilaroasa. Rezulta desigur o viata interioara profunda, dar chinuita, alternind intre gravitate si capriciu, greutate si gratie. Ambivalenta astfel creata nu impiedica insa nativul sa fie total dedicat dragostei pentru trecut, constant in alegerile sale, incapatinat in vocatie; dar, dupa inradacinare, trebuie acceptata desprinderea (Leopardi, Simone Weil).

CAPRICORN-LEU
Ascendent Capricorn si Soare Leu sau Soare Capricorn si Ascendent Leu
Ambitiei reci si concentrate a semnului i se asociaza ambitia deschisa si expansiva a Leului. Temperamentul este lacom sa se inalte, sa se catere pe scara sociala, sa dobindeasca putere si sa-si asume responsabilitati. Nevoia de prestigiu domina o data cu grija de eficacitate; mobilizare a energiei in vederea unei experiente cu bataie lunga, intreprindere de mare anvergura, pasiune dominanta care disciplineaza existenta (Raymond Poincare, Marlene Dietrich).

CAPRICORN-FECIOARA
Ascendent Capricorn si Soare Fecioara sau Soare Capricorn si Ascendent Fecioara
Desi inclinat spre o viata simpla de muncitor, subiectul este cuprins de ambitii imperioase si urmareste sa dobindeasca puterea la nivelul responsabilitatilor pe care le cauta. Este disciplinat, ascetic, sever, constiincios, riguros, exigent, intransigent. Cu luciditate si fermitate, priveste tinta de atins si ii consacra intreaga sa viata (Tolstoi)

CAPRICORN-BALANTA
Ascendent Capricorn si Soare Balanta sau Soare Capricorn si Ascendent Balanta
Cele doua individualitati care compun personalitatea sint prost acordate. Cel mai des se remarca o latura serioasa, profunda, ambitioasa, capabila de disciplina si de vederi cu bataie lunga, care se deosebeste categoric de cealalta latura, firivola, usuratica, superficiala, mondena… Tipul superior face sinteza intre cele doua curente, interior si exterior, printr-un abil oportunism (Henric al IV-lea).

CAPRICORN-SCORPION
Ascendent Capricorn si Soare Scorplon sau Soare Capricorn si Ascendent Scorpion
Forta pasionala a nativului beneficiaza de un mijloc de expresie activ, adesea in exaltarea vointei. Fata in fata cu tragismul sau, interior sau exterior, subiectul alege calea luciditatii sau a eroismului si se desavirseste intr-o tentativa curajoasa de lupta cu propriii sai monstri (introversie) sau cu o realitate exterioara dramatica (extroversie) (Cezanne, Joffre, Malraux, Rodin).

CAPRICORN-SAGETATOR
Ascendent Capricorn si Soare Sagetator sau Soare Capricorn si Ascendent Sagetator
Ambitiile specifice pentru un Capricorn sint canalizate inspre cucerirea vastelor orizonturi sau disciplinate in directia ascensiunii sociale sau spirituale. Acest caracter are nevoie de o mare pasiune ca sa dea un sens deplin si unic vietii sale de misionar, de sef (Kipling).

CAPRICORN-VARSATOR
Ascendent Capricorn si Soare Varsator sau Soare Capricorn si Ascendent Varsator.
Asocierea acestor doua semne de iarna face sa precumpaneasca tendintele saturniene de introversie, de raceala, de concentrare, de viata interioara. Spiritul este orientat spre cautarea principiilor lucrurilor. Vointa este mobilizata in directia unui scop impersonal, iar subiectul este predispus spre renuntare, detasare, intelepciune (Montesquieu, Wilson).

CAPRICORN-PESTI
Ascendent Capricorn si Soare Pesti sau Soare Capricorn si Ascendent Pesti
Doua lumi foarte diferite sint in prezenta si pot sa nu gaseasca un limbaj comun, subiectul fiind in acelasi timp riguros si vaporos, concentrat si nelimitat. Dar disciplina tipica pentru semnul Capricornului poate sa invinga domeniul insondabil, mistic al Pestilor (Bach, Carol Quintul).